23948sdkhjf

Fynske erfaringer: En hammergod kombination

Lokationsbaseret planlægning med cyklogrammer passer perfekt med en Lean-baseret ledelse af byggeprocessen, viser erfaringer fra aktuelle fynske byggerier 

– Lean-værktøjer som Last Planner System og lokationsbaseret planlægning med cyklogrammer er en hammergod kombination. Cyklogramplanlægning har jo fokus på flow – lige som last planner. 

Sådan siger Erik Jung-Jensen, lektor ved konstruktøruddannelsen på University College Lillebælt (UCL) og lean-konsulent ved en række store byggerier på Fyn, i en kommentar til Building Supplys artikel Ny forskning: ”Plejer” står i vejen for produktiviteten i byggebranchen, hvor byggeforskeren Jon Lerche pegede på de store produktivitetsgevinster ved netop denne kombination. 

I Odense er Dansk Boligbyg netop ved at afslutte et større etageboligbyggeri, hvor den traditionelle Gantt-tidsplan blev skrottet til fordel for lokationsbaseret tidsplanlægning med cyklogrammer. Her har det samtidig været et krav til underentreprenørerne, at de medvirker i procesplanlægningen – både ved byggeriets opstart og ved ugentlige tavlemøder på byggepladsen. 

– Vi besluttede fra begyndelsen at køre en lean byggeproces i kombination med lokationsbaseret planlægning med cyklogrammer. Det har fungeret fantastisk, , fortæller byggeleder Søren Laurenborg, Dansk Boligbyg, og fortsætter: 

– Jeg har aldrig haft et projekt, der i den grad har kørt efter en snor. I løbet af to år har vi bare to gange måttet revidere tidsplanen, fordi vi var nødt til at rykke lidt på tingene på grund af forskellige forhold. Men ikke, fordi arbejderne ikke er blevet udført som planlagt, fortæller byggeleder Søren Laurenborg, Dansk Boligbyg.

Flere projekter og uddannelse på vej
Kombinationen Last Planner og lokationsbaseret planlægning er med lige så stor succes blevet anvendt ved en anden fynsk byggesag, den store almene boligrenovering Korsløkken.  

Det hele udspringer af initiativet Byg til Vækst Lean, der ved byggeriet af Odenses nye kultur- og konferencehus Odeon iværksatte den hidtil mest omfattende implementering af lean construction på en fynsk byggeplads, og som i 2016 blev hædret med ProcesPrisen. 

Nu breder de gode erfaringer sig som ringe i vandet – godt hjulpet på vej af Erik Jung-Jensen ved UCL, der hjælper byggepladserne som lean-konsulent, mod at byggeprojekterne til gengæld stiller sig til rådighed i undervisningen ved bygningskonstruktøruddannelsen.  

Næste demonstrationsprojekt er allerede på trapperne, igen i samarbejde med Dansk Boligbyg, som har besluttet at arbejde videre med lean construction og lokationsbaseret cyklogramplanlægning på nye byggerier. I et kommende projekt går man skridtet videre og udarbejder cyklogrammerne direkte ud fra 3D modellen. 

- Der skal være noget nyt og udviklende i det for os og for de studerende, hvis det skal give mening, siger Erik Jung-Jensen. 

- Men det er jo altid lærerigt for de konstruktørstuderende at komme ud og afprøve teori i praksis, tilføjer han. 

Erik Jung-Jensen er samtidig initiativtager til et nyt diplom-modul ved UCL’s efter- & videreuddannelse, hvor garvede byggeledere, sjakbajser og andre kan tage en meget praktisk orienteret efteruddannelse i de nye procesledelsesværktøjer – enten som et enkeltstående modul eller som en del af en samlet uddannelse, der omfatter implementeringen af nye digitale redskaber og de arbejdsprocesser der knytter sig dertil. 

Lean Construction – DK, en forening der arbejder for at udbrede og implementere Lean Construction i dansk byggeri, har på sin hjemmeside blandt andet samlet de fynske erfaringer i et ’inspirationsrum’.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens projekt- og risikostyring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125