Nyt varmepumpeanlæg på vej i Allerød
Hen over sommeren har forslaget om et nyt varmepumpeanlæg på en grund i Farremosen i Allerød været i offentlig høring.
Nu er svarene kommet ind og der er mange positive tilbagemeldinger fra interessenterne, skriver Farum Fjernvarme i en pressemeddelelse.
Dermed er projektforslaget om et ca. 15 MW varmepumpeanlæg nu klar til myndighedsbehandling i Allerød Kommune.
Om byggeriet Hvor: Nymøllevej 2b, 3540 Lynge Budget: 110-120 mio. kr. Tidsplan: Kan stå klar ved udgangen af 2020. Kapacitet: Ca. 15 MW-varme Ingeniør: PlanEnergi Arkitekt: Arkikon Bygherre: Farum Fjernvarme |
Farum Fjernvarme forventer, at der kommer svar fra kommunen sidst i november, hvorefter projektet skal igennem yderligere myndighedsbehandling, der skal sikre, at anlægget overholder og opfylder alle krav, før byggeriet kan komme i gang.
En oplagt løsning
Hvis projektet bliver godkendt, kan det stå klar inden udgangen af 2020. Med anlægget vil Farum Fjernvarme følge den tendens, der peger hen mod store eldrevne varmepumper i varmeforsyningen.
- Varmepumper er en vigtig del af fremtidens varmeforsyning. De er en af nøglerne til omstillingen af vores energisystem til vedvarende energi, fordi vi har en stor elproduktion baseret på bl.a. vindmøller. Samtidig er der nu også politisk opbakning til eldrevne varmepumper, siger civilingeniør Simon Stendorf Sørensen fra PlanEnergi, der har vurderet projektet for Farum Fjernvarme.
- De senere år er man blevet opmærksom på, at man skal holde igen med biomasse som varmekilde i fjernvarmeproduktionen, da den begrænsede biomasse-ressource har mere samfundsværdi, hvis den bruges i andre dele af vores energisystem. Så fremtiden er derfor, at vi i højere grad får elektrificeret samfundet og energisystemet. Danmark er et fjernvarmeland med et udbygget fjernvarmenet og infrastrukturen til at udnytte fjernvarme, derfor er et varmepumpeanlæg en oplagt løsning, siger Simon Stendorf.
Udeluft som varmekilde
Farum Fjernvarme ønsker altså at etablere en eldrevet varmepumpe på ca. 15 MW-varme, der kan anvende udeluft som varmekilde.
Varmepumpen skal varetage fjernvarmeproduktionen som en 'stand-alone'-grundlast produktionsenhed, hvor varmen skal afsættes til transmissionsledningen ved Farremosen via en afgrening på matriklen.
Varmepumpeanlægget vil erstatte varmeproduktionen på de eksisterende gaskedler hos Farum Fjernvarme. Reelt vil det være halvdelen af varmeforbruget, der skal dækkes af varmepumpen. Den anden halvdel vil blive dækket af overskudsvarme fra Vestforbrænding eller andre leverandører.
Løfte kan indfris
For direktøren hos Farum Fjernvarme vil etableringen af anlægget være som at slå to fluer med et smæk.
- Lige nu er der en gevinst at hente ved hurtig investering, da udgiften til anlægget vil blive refunderet af energitilskud, hvis det står klar inden udgangen af 2020, siger direktør hos Farum Fjernvarme, Nighat Kamal, som ser frem til både miljømæssige og økonomiske fordele for kunderne.
For to år siden måtte Farum Fjernvarme sende prisstigninger ud til kunderne. Det var ikke med Nighat Kamals gode vilje.
- Jeg lovede dengang forbrugerne, at priserne ville blive sat ned igen og det løfte har jeg tænkt mig at holde. Samtidig søger vi at finde en løsning, der også miljømæssigt er den bedste. Med varmepumpeløsningen kan vi indfri begge løfter. Derfor glæder vi os over de positive høringssvar og ser med spænding frem til resultatet af myndighedsbehandlingen, siger Nighat Kamal.
Farum fjernvarme leverer allerede fjernvarme til erhvervskunder i Allerød. Der er mulighed for at udvide varmepumpeanlægget på et senere tidspunkt, så det også vil kunne forsyne private husstande i Allerød med miljørigtig og billig fjernvarme.