23948sdkhjf

Klar til at bygge en bæredygtig fremtid

Et muret parcelhus belaster klimaet med ca. samme mængde CO2 som én person, der flyver til Thailand. Det er en af grundene til, at fortidens foretrukne materiale er et godt bud på fremtidens klimavenlige byggeri. Derudover har de æstetiske kvaliteter vist sig at være langtidsholdbare, hvilket ses i det klassiske nybyggeri Munke Mose Park i Odense, hvor mursten fra Strøjer Tegl er det bærende komponent i udtrykket.

De moderne kvaliteter ved et af de ældste byggematerialer, er langsomt ved at bane vejen for et comeback for den undseelige mursten. Mange moderne materialer kan nemlig slet ikke matche CO2 aftrykket ved materialet.

“Produktion af mursten til et helt enfamilieshus belaster kun miljøet med samme mængde CO2 som én person, der flyver til Thailand. Faktisk kan vi allerede nu producere en mursten, der er helt CO2 - neutral, men teknologien er ikke helt færdigudviklet endnu, så de koster ca. 500 kroner stykket,” siger Kasper Damsø, direktør i Strøjer Tegl, der understreger, at byggeri med mursten også mindsker byggespild, fordi der efter ethvert murstensbyggeri kun er maksimalt en halv mursten til overs.

Strøjer Tegl har mærket tidens efterspørgsel efter bæredygtige materialer, så de forsker i at brænde mursten med elektricitet i form af mikrobølger, hvilket kan gøres CO2 -neutralt, når man bruger vindstrøm, men det er endnu kun forsøg i lille skala. Derfor de høje priser. Men den helt klassiske mursten, produceret på almindelig vis har allerede en fornuftig bæredygtighedsprofil. Ikke mindst fordi materialet kan holde nærmest evigt.

“Kunsthal Charlottenborg, på Kongens Nytorv i København, er bygget på genbrugte mursten fra Kalø slotsruin, dvs., at den 300 år gamle bygning er bygget med mursten, der allerede var over 300 år gamle, da den blev bygget,” siger Kasper Damsø.

HOLDBARHED GIVER GOD ØKONOMI
Selvom muret byggeri kan være dyrere i anskaffelse end andre byggemetoder, så kan netop holdbarheden være med til at give en god samlet levetidsøkonomi. Det er Munke Mose Park et eksempel på.

“Det siger noget om, at økonomien i murstensbyggeri faktisk kan hænge godt sammen, når man til et byggeri som Munke Mose Park, der er et kommercielt investeringsobjekt, vælger at bruge mursten så markant. Det siger også noget om, at der er et marked for huse med det her udtryk,” siger Kasper Damsø.

Det udtryk som Munke Mose Park har, viser også, at mursten har en plads i moderne byggeri, fordi det giver huset en genkendelig stoflighed, som er vigtig i enhver tidssvarende arkitektonisk sammenhæng.

“Man siger, at murstensbyggeri har en lang social levetid, fordi det har et udtryk, hvor æstetikken holder i mange år. I Danmark er murermestervillaen stadig de fleste menneskers indre billede af hvordan et enfamilieshus ser ud,” siger Kasper Damsø.

Produktionen af murstenene hos Strøjer Tegl foregår efter bæredygtige principper, dvs. som de altid har gjort. Det er nemlig en del af teglproduktionens tradition, at man genbruger alt i produktionen. Det har Strøjer Tegl taget til et helt nyt niveau, således, at der ikke er noget spild overhovedet, også procesvandet bliver renset og genbrugt.

OM STRØJER TEGL
Strøjer Tegl er en familieejet virksomhed, der har været ejet af familien Strøjer i fem generationer.

Virksomheden er en del af Strøjer i fem generationer.

Strøjer Tegl har som ambition at være den mest innovative teglvirksomhed i Danmark.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063