23948sdkhjf

Vild med indeklimaet i nyt lavenergihus

Pladsen er god og indeklimaet konstant behageligt, lyder det fra en småbørnsfamilie, som har testet Teknologisk Instituts nye lavenergihus.
- Vi er rigtig glade for at bo i Teknologisk Instituts lavenergihus, hvor vi har masser af plads til at boltre os på. Og her er et behageligt indeklima på alle tidspunkter af dagen – uanset vejret. Vi mærker slet ikke, at vi bor i et specielt hus med en masse tekniske installationer og måleudstyr, for vi har ikke så meget med teknikken at gøre.

Meldingen om at familien stortrives i Teknologisk Instituts moderne forsøgshus på 216 kvadratmeter kommer fra Anne Mette Bak, der til daglig arbejder som sekretær i Kræftens Bekæmpelse.

Siden 1. juli har hun med manden Claus Bak og deres to piger Sasha på 7 år og Mille på 3 år boet i det specielle lavenergihus for at teste en ny automatisk styring af indeklimaet.

Behagelig temperatur uden besvær
Den automatiske styring i Teknologisk Instituts forsøgshus bevirker, at persiennerne selv ruller ned, når solen skinner, og temperaturen indenfor er på vej til at stige. Samtidig åbner ventilationsvinduerne sig automatisk, når det bliver for varmt.

Den nye teknologi gør hverdagen nemmere og mere behagelig for både mor, far, børn og deres gæster.

- Det er dejligt at slippe for oplevelsen af at træde ind i sauna en varm sommerdag. Her er altid en behagelig temperatur, når styringen er slået til, fortæller AnneMette Bak og tilføjer:

- Vi har haft mange på besøg her i huset, og flere af vores gæster har bemærket, at her er rart at være.

Fri for at lufte ud
Familien kommer fra det de selv betegner som ’et ganske almindeligt rækkehus’ i Taastrup på 116 kvadratmeter.

Og i deres egen bolig har familien hver sommer kvaler med selv at regulere temperaturen i løbet af dagen. Specielt på første sal, hvor familien sover, bliver der ofte meget varmt, og det kan være svært for både forældrene og børnene at falde i søvn.

- Det er rigtig rart, at vi i modsætning til derhjemme er fri for at udlufte, når vi kommer hjem fra arbejde. På den måde risikerer vi heller ikke, at der kan gå lang tid, inden temperaturen igen er behagelig – et problem vi ofte oplever i vores rækkehus, siger AnneMette Bak

Kun lidt træk
Bortset fra en smule træk i stueetagen i forsøgshuset har familien ikke oplevet nogen gener af den automatiske styring.

- Vi har ikke været irriteret af, at de specielle ventilationsvinduer pludselig åbner sig automatisk. Man vænner sig hurtigt til, at der er nogle andre lyde i huset, end dem man er vant til, fortæller Claus Bak, der arbejder som produktionsmedarbejder hos Hasselblad, hvor han står for kvalitetskontrol af digitale kameraer.

- Og det er også en god ting, at systemet tillader, at vi selv fx kan vælge at rulle persiennerne for, når det er mørk udenfor eller åbne et vindue, hvis vi noget er brændt på i køkkenet, supplerer AnneMette Bak.

Ja tak til automatisk styring
Familien vil gerne have installeret et tilsvarende automatisk system til at styre indeklimaet i deres egen fremtidige bolig uanset om det bliver i rækkehuset i Taastrup eller i et nyt lavenergihus, som familien drømmer om at flytte ind i engang i nær fremtid.

Men systemet findes endnu ikke på hylderne i butikkerne i dag.

Teknologisk Instituts konsulent Ditte Marie Jørgensen, der står bag indeklimaforsøget, regner imidlertid med, at Teknologisk Instituts arbejde vil resultere i nogle konkrete produkter i butikkerne inden for et par år.

- De første resultater af vores basisudgave af den intelligente styring af ventilation, varme og solafskærmning til lavenergihuse er så lovende, at vi godt tør love, at vi får løst et udbredt problem med et dårligt indeklima i lavenergibyggeri, som ofte i medierne kritiseres for at være for varme om sommeren, fortæller Ditte Marie Jørgensen.

I de næste måneder op til jul skal familien afprøve nogle nye og mere avancerede udgaver af den automatiske styring af indeklimaet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125