23948sdkhjf

Løber med Byplanprisen for tredje gang

Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune der løber i fællesskab med Byplanprisen 2019. 

Prisen gives for den gennemgribende omdannelse af Tornhøj / Kildeparken i Aalborg Øst, hvor det på forholdsvis kort tid er lykkedes at skabe en positiv udvikling i et af Nordjyllands mest udsatte boligområder. Det skriver parterne i en pressemeddelelse.

Allerede ved nomineringen blev det pointeret, at alle de nominerede fokuserede på partnerskaber og samarbejde som nogle af tidens vigtige værktøjer i planlægningen. Og det blev for alvor slået fast, da boligforeningen og kommunen i fællesskab kunne gå hjem med laurbærrene. 

- Juryen har hæftet sig ved, at vi på forholdsvis kort tid er lykkedes med at skabe en positiv udvikling i et udsat boligområde. Det er sket med afsæt i helhedsplanen for Kildeparken, som blev godkendt for kun syv år siden og som har effektivt har koblet det store boligområde på de massive investeringer i bydelen – og som ikke havde kunnet lade sig realisere, hvis ikke vi havde haft et rigtig godt samarbejde med myndighederne, siger direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening, i pressemeddelelsen.

Om Byplanprisen

Byplanprisen blev indstiftet i 1996 af Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen, og tildeles hvert år til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”. 

Vinderen afsløres hvert år i oktober på Byplanmødet.

I 2018, 2017 og 2016 er Byplanprisen gået til jyske kommuner:

Esbjerg er Danmarks bedste til byplanlægning

Viborg vinder Byplanprisen

Aalborgs havnefront vinder Byplanprisen

Det er i øvrigt tredje gang Byplanprisen går til Aalborg. Senest modtog Aalborg Kommune prisen i 2016 for Aalborg Havnefront, og i 2006 fik vi prisen for det stærke formidlingsarbejde med de bevarende lokalplaner i ’Hasseris – bevar mig vel’.

- Med afsæt i byplankonkurrencen, City in Between og Astrupstien som bydelens nye sammenbindende hovedgade, har Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune spillet hinanden gode og i fællesskab skabt en bæredygtig byomdannelse i Tornhøj-området.  Vilje og tillid til at turde samarbejde på tværs af matrikler har medvirket til at forløse og synliggøre denne bydels mange ressourcer, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Første gang det ikke kun er en kommune
Det er Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening, der sammen uddeler prisen for særlig indsats til fremme af gode, smukke eller innovative bymiljøer.

Byplanprisen bliver givet til en kommune, en region eller en organisation for en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer. Imidlertid er prisen hidtil udelukkende gået til kommuner.

Juryen fremhæver ”den klare fortælling og vision, innovationskraften, samarbejdet mellem aktørerne og den konsekvente kobling mellem investeringerne på tværs af parter og kommunale sektorer. Modellen kan tjene som inspiration for andre kommuner og boligorganisationer, der skal i gang med den svære opgave det er at vende en negativ spiral i et udsat boligområde”. 

Det første skridt til forandringen af Kildeparken blev taget med opførelsen af Sundheds- og Kvartershuset på Blåkildevej, der i dag rummer læger, apotek, fysioterapeuter, politi, fitness, cafe og socialøkonomiske virksomheder – og tjener som et centralt mødested. Efterfølgende er flere end 1.000 boliger fra 1970’erne blevet gennemgribende renoveret og der er skabt stor variation i udbuddet af boligtyper.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126