Første spadestik til 10 MW varmeværk på Nordals
Inden sommerferien gav Nordals Fjernvarme og Linka Energy håndslag på et projekt, hvor Linka Energy som totalentreprenør skal opføre et nyt 10 MW halmfyret varmeværk på Nordals.
Første spadestik er netop taget til projektet, hvor naturgassen erstattes af alsisk halm.
Projektet på Nordals blev sendt i udbud i slutningen af 2018, og af de fire tilbudsgivere endte Linka Energy altså med ordren, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
Byggeentreprisen varetages af Scan Construction fra Djursland.
En del af udviklingsprojekt
Det nye fjernvarmeværk skal ligge i industrikvarteret i Havnbjerg, hvor også Danfoss’ hovedkontor har hjemme.
Fjernvarmeværket bliver en del af et større udviklingsprojekt for området, hvor Danfoss planlægger at bygge to produktudviklingscentre. Her af ét med fokus på varmeforsyning, hvor der vil være mulighed for at afprøve og fremvise ny teknologi og løsninger.
Synergien mellem projekterne kommer bl.a. til udtryk i en gangbro mellem fjernvarmeværket og udviklingscentret.
Indfødning & forbrænding
Linka Energy skal levere et fuldautomatiske varmeværk, der er dimensioneret til at sikre en stabil og brugervenlig drift med fokus på et godt arbejdsmiljø for driftspersonalet. Driftsbehovet er minimalt, idet anlægget er fuldt automatisk fra indfødning af brændsel til udtag af asken. Anlægget kan tilmed overvåges via fjernadgang.
Der skal installeres en 10 MW Linka GVB biomassekedel, som Linka har udviklet og optimeret over de seneste mange år i tæt samarbejde med Danstoker A/S.
- Forbrændingsristen, som er indbygget i kedlen, og vores verdenspatenterede forbrændingsteknologi sikrer optimal forbrænding af halmen, hvilket resulterer i højere virkningsgrader og fuld udnyttelse af brændslet. Kedlen er desuden forberedt for tilsatsfyring, oplyser Linka Energy.
Indfyring sker fra Linkas eget halmklippersystem, og systemet er udviklet til at kunne håndtere halm af svingende beskaffenhed og kan både anvendes til almindelige Heston-baller samt de nye midi-bigballer.
Der etableres en 2.800 kubikmeter stor akkumuleringstank, som kan forsyne området i et halvt døgn, eksempelvis under service på halmkedlen.
Linka Energy har allerede taget hul på projekteringen, og det forventes at hovedkomponenter kan indsættes i december 2019. Kedlen vil være klar til at producere varme i foråret 2020.
Fra naturgas til halm: 90 pct. med om 10 år I dag er størstedelen af bygningerne i området opvarmet ved hjælp af individuelle varmekilder, primært baseret på narturgas, eller fra Sønderborg Forsynings eksisterende gasfyrede kedelcentral i Nordborg. Med udsigt til en besparelse på 4.000 - 5.000 kroner om året, forventer varmeværket at op mod 90 pct. af de lokale husstande bliver tilkoblet fjernvarmenettet inden for de næste 10 år. Foruden besparelser for både varmeværket og forbrugerne, vil det nye halmvarmeværk medføre en reduktion i CO2-udledningen på 350.000 ton. |