23948sdkhjf

Fem kæmper om bydel med 2.000 træboliger

Engang var her losseplads og tidligere endnu henrettelsesplads. Nu skal der bygges 2.000 træboliger, skole, plejehjem, daginstitution samt naturformidlingscenter og parkering - i alt kan der opføres 219.000 kvm etageareal.

Vejlandskvarteret hedder området på Amager, som skal være Købehavns nye bæredygtige bydel. konkret indebærer det, at kvarterets mange nye boliger vil blive bygget i træ, certificeret efter de højeste standarder for bæredygtighed og med facader beklædt med naturmaterialer som sten, tegl og træ.

Mere end en tredjedel af kvarterets areal skal reserveres til natur og rekreative områder, og grønne sammenhængede arealer skal danne forbindelser ud til naturen omkring. 

Foreløbig proces for udviklingen af Vejlandskvarteret:

- Oktober 2019: Startredegørelse til politisk godkendelse i Københavns Borgerrepræsentation.

- 4.-5. november 2019: Aflevering af konkurrenceforslag til masterplan.

- Primo december 2019: Forventet offentliggørelse af vinderforslag.

- Januar 2020: Offenligt borgermøde med præsentation af vinderforslag.

- Maj 2020: Lokalplansforslag til politisk godkendelse.

- Juni- aug. 2020: Offentlig høring af lokalplansforslag.  

- Dec. 2020: Endelig lokalplan til politisk vedtagelse og byggeriet kan gå i gang
 

Ud over de mange private boliger skal cirka 500 af boligerne være almene boliger, fremgår af materialet til arkitektkonkurrencen, som netop er blevet offentliggjort.

Femkamp om Vejlandskvarteret
Der er indbudt fem teams til at deltage i masterplanskonkurrencen for Vejlandskvarteret under henholdsvis Aart Architects, Henning Larsen, Sleth, Vandkunsten og Werk, som skal sende forslag ind inden primo november. Vinderforslaget forventes at blive offentligtgjort i starten af december i år.

- Arkitektkonkurrencen på Vejlandskvarteret bliver unik, og jeg er utroligt spændt på at se de forslag, som arkitektfirmaerne kommer med. Vi har mærket en stor interesse for at bidrage til udviklingen af dette område, og vi kan se, at bæredygtighed og natur vægtes højt. Her bliver der virkelig mulighed for at få afprøvet de bæredygtige tanker og udtryk og vise, at Danmark er helt i front – både når det kommer til arkitektur, men også i forhold til bæredygtige løsninger i samspil med naturen, siger adm. dir. i By & Havn, Anne Skovbro, i pressemeddelelsen.

Det forventes, at byggeriet af kvarteret kan gå i gang i 2021, når lokalplanen for området er vedtaget. 

Bag projektet står By & Havn og PensionDanmark, der er gået sammen i et projektselskab. Selskabet skal de kommende 10 år udvikle den nye bydel, som bliver det fjerde og sidste bykvarter i Ørestad. 

Forud for arkitektkonkurrencen har borgere og interesseorganisationer givet input til masterplanen for det nye område. Forslagene har været med til at danne baggrund for de krav, der stilles til det nye byggeri i konkurrencematerialet. Det er blandt andet et krav, at både bygninger og kvarter skal leve op til de højeste standarder inden for bæredygtigt byggeri. Biltrafikken i kvarteret skal begrænses mest muligt. Og der skal plantes arter, som allerede vokser på Amager Fælled, og som kan trække fugle og insekter med ind i kvarteret.

Det nye Vejlandskvarter

  • Vejlandskvarteret har tidligere blandt andet været jagtområde i Chr. IVs tid, henrettelsesplads, hvor den sidste henrettelse fandt sted i 1845, og losseplads i 1900-tallet.
     
  • I forbindelse med Københavns Kommunes Budget for 2019 blev det besluttet at skabe en ny, grøn og bæredygtig bydel i Vejlandskvarteret på Amager i stedet for Ørestad Fælled Kvarter, som det tidligere havde været planen. 
  • Det tidligere lossepladsområde er forurenet, og der skal derfor ske en gennemsnitlig opfyldning med 1,7 meter ren jord på de arealer, der skal bebygges. 
  • Der kan opføres 219.000 etagemeter på 11,8 ha på den 18,1 ha store byggegrund. De resterende 6,3 ha af byggegrunden skal udlægges til natur og friareal med mulighed for rekreativ anvendelse. 
  • Området skal have cirka 2.000 boliger, heraf skal 1.500 være private udlejningsboliger og ejerboliger, og 500 skal være almene boliger. Derudover skal der blandt andet være kommunale institutioner, som skole, plejehjem og daginstitution. 
  • Bygninger og kvarteret skal bæredygtighedscertificeres efter DGNB. Ambtionen er, at bygninger skal opnå en guld-certificering og bydelen en platin-certificering.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141