Scandi Byg får grønt lys på Amager
Byggetilladelsen til 66 nye boliger på Amager, kaldet Store Solvænget, er netop blevet givet. Det er Scandi Byg, der er totalentreprenør på projektet og som skal stå for at levere de mange boliger. Det skriver modulbyggeri-eksperten i en pressemeddelelse.
Det er Boligforeningen 3B som i samarbejde med blandt andre det almene administrationsselskab KAB og Københavns Kommune står bag projektet på grunden, der tidligere husede Solvang Centret, som blev revet ned i 2015.
Store Solvænget indgår som en del af en større rammeaftale, AlmenBolig+ Rammeaftale 4, som blev udbudt af KAB og Boligforeningen 3B tilbage i 2013. Her har Scandi Byg siden 2009 sammen med de forudgående rammeaftaler, 1 og 3, opført over 1.000 af de såkaldte AlmenBolig+ boliger, der dækker over en ny generation af billigere almene boliger med lave opførelses- og vedligeholdelsesudgifter samt huslejer.
De almene boliger bliver en del af et eksisterende boligområde på Amager kaldet Urbanplanen, og de får efter planen selskab af en anden 3B-afdeling som nabobebyggelse med cirka 100 ungdomsboliger, der får navnet Lille Solvænget.
Svanemærke uden ekstraberegning
For Boligforeningen 3B og KAB giver valget af Scandi Byg til rammeaftalen nu lidt ekstra. Scandi Bygs modulbyggeri har nemlig sidenhen fået miljøcertificeringen Svanemærket. Det betyder, at Boligforeningen 3B nu får nogle af landets første, svanemærkede almene boliger.
Selvom opgaven blev kontraheret, før Scandi Byg fik licensen til svanemærket modulbyggeri, har byggevirksomheden valgt, at boligerne skal opføres med Svanemærket uden meromkostninger for boligforeningen.
Svanemærke med tre elementerSvanemærkets licens består overordnet set af de tre elementer: Proces, materiale og den færdige bygning. Under byggeprocessen skal alle medarbejdere hos Scandi Byg vide, hvordan arbejdet skal udføres i forhold til Svanemærkets krav, og alle byggematerialer skal gennemses og godkendes af Miljømærkning Danmark. Her anvender Scandi Byg eksempelvis certificeret træ og undgår at anvende miljø- og sundhedsskadelige stoffer i forbindelse med byggeriet. |
Scandi Byg fik i begyndelsen af 2018 grønt lyst til at levere godkendt svanemærket modulbyggeri. Siden 2018 har virksomheden således kunnet bygge certificerede miljø- og energirigtige bygninger som standard.
- Da rammeaftalen blev indgået tilbage i 2013, havde ingen overvejet svanemærkning inden for byggeri – på det tidspunkt var det mest tilknyttet produkter som vaskepulver og babysalve. Det er først i løbet af de seneste par år, at Svanemærket også er blevet en del af byggeriet, og derfor var miljømærket ikke indtænkt fra begyndelsen af projekterne i rammeaftalen, forklarer Michael Hansen, som er projektchef hos Scandi Byg, i pressemeddelelsen.
Han tilføjer, at efterspørgslen efter miljøcertificeret byggeri siden da er steget. Blandt andet besluttede Københavns Kommune i 2016, at materialer til alle nybyggerier inden for alment boligbyggeri skal have en form for miljømærkning.
Opførelsen af Store Solvænget bliver således under bæredygtige principper fra start til slut. Byggeriet forventes at stå klar i efteråret 2020.