23948sdkhjf

Byggebranchen hænger med næbet i sommerheden

- Det er ikke ligefrem sommerstemning, der præger byggeriet og resten af erhvervslivet i øjeblikket, konstaterer Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg på baggrund af Danmarks Statistiks månedlige konjunkturbarometer, der viser faldende fremtidsforventninger i byggeriet. 

Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse. 

Byggeriets sammensatte konjunkturindikator har taget et dyk fra -4 i juni til -5 i juli, som indtil videre er det mest pessimistiske forventningsniveau i 2019. 

- Det er formentlig især det usikre internationale baggrundstæppe med handelskrig, Brexit og truende afmatning i blandt andet Tyskland, der bekymrer virksomhederne, tilføjer han. 

Ifølge Danmarks Statistik er det i juli især fremtidsforventningerne til byggeriets ordrebeholdning, der er negative, mens beskæftigelsesforventningerne holder sig uændret, moderat positive. 

Hver fjerde mangler medarbejdere
I juli 2019 blev 25 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft. 

- Til og med efteråret 2018, var det mindst 30 procent af bygge- og anlægsbranchens virksomheder, der manglede medarbejdere. Nu ser tallet ud til at have stabiliseret sig på et fortsat ganske højt niveau mellem 20 og 25 procent, siger Dansk Byggeris cheføkonom i pressemeddelelsen. 

Han peger på, at den aktuelle flaskehalssituation kan oversættes til, at der ganske vist ikke er nogen decideret overophedningsrisiko, men at udfordringen med at skaffe kvalificeret arbejdskraft omvendt heller ikke går væk af sig selv. 

Tendens til et todelt marked
Som en forholdsvis ny tendens er der også i øjeblikket ifølge Danmarks Statistiks konjunkturbarometer en stabil andel på cirka 15 procent af byggevirksomhederne, der mangler opgaver. 

- Vi ser en tendens til et todelt marked, hvor de fleste håndværksvirksomheder fortsat har nok at lave, mens andre er presset af konkurrencen eller fx mærker et hul i markedet, mens vi venter på en ny infrastrukturplan, siger Bo Sandberg og fortsætter: 

- Hertil kommer virksomheder, der er presset på likviditeten. Så måske er det ikke så overraskende, at vi her midt i højkonjunkturen stadig ser mange byggekonkurser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078