Ny alliance vil fremtidssikre murerfaget
Murværk og byggeteknik på erhvervsskoler får et løft med et nyt projekt ledet af Teknologisk Institut. Projektet er desuden støttet af Grundejernes Investeringsfond, GI, Boligfonden Kuben og Danske Tegl.
Målet med projektet er at højne den faglige kvalitet og bevidsthed om både kendte og nye materialer samt byggetekniske løsninger.
Lene Vissing fra Teknologisk Institut er projektleder på den nye murværksalliance, og hun ser frem til at give murerfaget ekstra opmærksomhed.
- Der er ingen tvivl om, at vi har mange dygtige murere, men vi mangler flere. Vi oplever et stigende antal af banale, men kostbare, skadessager, og faget trænger til et videnløft. Der hvor vi sætter ind er med undervisning i nybyggeri, ny viden om både udførelse og materialer, samt på renoveringsområdet - og især energirenovering, hvor der til stadighed kommer mange nye materialer og løsninger til for murede facader, siger Lene Vissing.
Kick-off med stort engagement
Der var kick-off på det nye projekt i april 2019 på Teknologisk Institut. Her deltog blandt andet en række murerlærlinge.
Fagskolelærer Lars Skibdal Schmidt, EUC Nord, var med til kick-off i laboratorierne.
- Både elever og faglærere var ærligt talt spændte på, om Teknologisk Institut virkelig kunne række ud til en flok murerlærlinge. Men eleverne nød at få materialerne i hånden og selv få lov til at teste dem. Det var undervisning i øjenhøjde, og alle syntes det var en god og spændende dag, hvor de opdagede, at de selv kunne bidrage.
Som en del af projektet bliver der udviklet nye undervisningsmaterialer, som er en kombination af øvelser og klassiske præsentationer, som elever og uddannede murere selv kan studere.
Lars Skibdal Schmidt fortsætter:
- Efter kick-off-dagen er jeg ikke i tvivl om, at samarbejdet med Teknologisk Institut kan give os nogle brugbare undervisningsmaterialer, der giver os nye muligheder ude på skolerne. Særligt sammenhængen mellem forsøg med opmuring, og måling af minutsug er noget, der giver mening for eleverne.
Lene Vissing supplerer:
- Netop valget af emner er sket dels ud fra behov, som fagskolerne har identificeret, og ud fra vores erfaringer med skader samt ud fra emnerne i Danske Tegls kampagne ”De 10 bud”, som sætter fokus på de vigtigste emner for at udføre fejlfrit murværk, for eksempel korrekt fugtspærre, afdækning og hensigtsmæssig kombination af materialer.
Forankring af viden er centralt
Det er vigtigt for projektets succes, at viden spredes og forankres på alle skoler. Derfor er der dannet en arbejdsgruppe med repræsentanter for Danske Tegl, Byggeriets Uddannelser/3F, Dansk Byggeri, Murersektionen samt Teknologisk Institut. Formålet med alliancen er at identificere muligheder for fortsatte aktiviteter, som understøtter både overførsel af viden og ikke mindst forankringen af viden i faget og på alle relevante skoler.
- Projektet handler ikke kun om at sikre den nødvendige finansiering, men om at finde nye veje for et løbende samarbejde mellem skoler, brancheforeninger og videnscentre med udgangspunkt i eksisterende videnplatforme som www.mur-tag.dk og aktuelle dagsordner med stor relevans for byggeriet, som for eksempel cirkulær ressourceøkonomi, hvor især genbrug af mursten er i fokus, bæredygtighed, renovering etc. Dygtige håndværkere er afgørende for fremtidens murede bygninger, og afsættet tages på skolerne, slutter Lene Vissing.