Velux og Rockwool: Danmark generobrer den grønne førertrøje
Danmark kan sagtens gå forrest i den grønne omstilling og fungere som inspiration for resten af verden, det mener flere, store materialeproducenter, der udtaler sig til Børsen.
Det er Velux og Rockwool, der mener Danmark kan fungere som udstillingsvindue, hvor udenlandske gæster kan få et billede af, hvordan Danmark har fået gennemført regeringens klimamål – lige fra lovgivning til udførsel af havvindmølleparker.
Ingrid Reumert er bæredygtighedschef i Velux, og hun ser den grønne udvikling som mulighed for at få gjort Danmark til et land, der viser vejen.
Nul-udledning i 2050
Hun mener, at udenlandske beslutningstagere både kigger på løsninger og lovgivning, når de ser på, hvordan vi kan nå en nul-udledning i 2050. Hun lægger vægt på, at der skal være et velfungerende samspil mellem de teknologiske løsninger, der er i Danmark og de politiske ønsker, der er på det grønne område.
Det samme gælder for stenuldsvirksomheden Rockwool.
Direktør i Rockwool Henrik Frank Nielsen har ansvaret for isoleringsmaterialer i Nordøsteuropa og Rusland og han mener, at Danmark er i gang med at generobre den grønne førertrøje i global miljøteknologi.
Ansvarlig finansiering er nøgleordet
- Aftalen lægger klart op til, at vi skal blive en inspiration for resten af verden. For os er det helt afgørende, at Danmark også bliver i stand til at vise, at omstillingen kan ske på en økonomisk ansvarlig måde. Ansvarlig finansiering, som ikke svækker den danske økonomi og erhvervslivets vilkår, er helt afgørende, siger han til Børsen.
Han mener, at klimapolitikken er en konsekvens af, at politikerne har lyttet til borgerne i den seneste valgkamp.
Bæredygtighedschefen i Velux er positiv overfor regeringsaftalen mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, der kan gøre noget ved bygningers klimaudfordring. Bygninger står for 40 pct. af energiforbruget og 36 pct. af co2-udledningen, så der er plads til forbedring.
Samtidig mener hun sagtens, man kan tjene penge samtidig med, at der sker stramninger i forhold til bæredygtighed – hvis altså de øvrige EU-lande følger trop.