23948sdkhjf

Top 10: Aarsleff giver forsinket milliardprojekt liv

Om tre og et halvt år står det klar, det nye Statens Naturhistorisk Museum i København. 30.000 kvm bliver museumsbygningerne, der samler Geologisk Museum, Zoologisk Museum, Botanisk Museum og Botanisk Have i det nuværende naturhistoriske museums område i Botanisk Have. Minimum 15.000 kvm af det eksisterende museums bygninger vil da også blive bevaret og indgå det nye museum. 

Det nye museum bliver nænsomt flettet ind i Botanisk Have, og de historiske bygninger i haven bevares og bindes sammen af lette glasbygninger og væksthuse. Under jordens overflade vil museets udstillinger udfolde sig i organisk formede rum. 

Publikumsarealerne kommer til at udgøre omkring halvdelen af bygningerne - cirka 14.000 kvm - mens 6000 kvm bliver magasinarealer og 10.000 kvm forskningsarealer.

Fakta: Nyt Statens Naturhistoriske Museum

Omfang: 30.000 kvm

Budget: 1,2 mia. kr.

Bygherre: Vejdirektoratet

Totalrådgiver: Lundgaard & Tranberg Arkitekter 

Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Claus Pryds Arkitekter

Landskabsarkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Julie Kierkegaard

Hovedentreprenør: Per Aarsleff

Per Aarsleff står med hovedentreprisen på projektet, som med et budget på 1,2 mia. kr. var det største byggeri igangsat i Danmark i maj måned. Det viser tal fra Building Supplys samarbejdspartner Byggefakta. 

Flere af byggekoncernens afdelinger er involveret i projektet. Eksempelvis fundering, anlæg, byggeri, specielle projekter og teknik. På sidstnævnte står teknikentreprenøren Wicotec Kirkebjerg, der er et datterselskab i Aarsleff-koncernen, for arbejderne. Dermed kommer Aarsleff selv kommer til at stå for størstedelen af projektet.  

Økonomien drillede
Det prestigefyldte projekt har dog været martret af forsinkelser. 

Da et team bestående af Lundgaard og Tranberg Arkitekter i samarbejde med arkitekt Claus Pryds, og EKJ Rådgivende Ingeniører i 2013 blev valgt som totalrådgiver på projektet var forventningen, at museet kunne stå klar i 2017. 

Finansieringen var dog et problem. 

Vejdirektoratet er bygherre på projektet, et ansvar transport-, bygnings- og boligministeren i november 2017 flyttede fra Bygningsstyrelsen. Ved samme lejlighed overgik styringen af Niels Bohr Science Center og to byggerier ved Sundhedsvidenskabeligt Fakultet på henholdsvis Aalborg Universitet og Syddansk Universitet i Odense til Vejdirektoratet. 

Begrundelsen for at flytte projekterne lød dengang, at det var en konsekvens af problematiske projektforløb med voldsomme budgetoverskridelser

Problemerne med at få enderne til at nå sammen fortsatte efter, at Aarsleff i november 2017 blev udpeget som hovedentreprenør. Samprojektering mundede ud i en forøgelse af den økonomiske ramme, der på daværende tidspunkt var på 1,012 mia. kr. 

Forløbet betød, at afslutningen på byggeriet blev rykket et år, da man endelig havde fået det hele på plads. 2021 var blevet til ultimo 2022/primo 2023.

Artiklen er en del af temaet De største byggerier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125