Store regionale forskelle i antallet af praktikpladser
Der er store udsving i antallet af nye praktikpladser i bygge- og anlægsbranchen. Midtjylland topper med en stigning på 19 %, mens der i region Sjælland har været et fald på 7,5 %.
Samlet set er erhvervsuddannelserne dog gået tilbage med 8,2 %, og dermed formår byggeriet at skille sig positivt ud.
- Det er glædeligt, at bygge- og anlægsbranchen fortsat formår at oprette praktikpladser til de unge – også selvom stigningen på landsplan måske ikke er helt så stor, som man kunne ønske sig, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri, som hæfter sig ved, at der er store regionale forskelle i antallet af nyoprettede praktikpladser.
I Region Midtjylland er der oprettet 19 % flere praktikpladser i bygge- og anlægsbranchen i forhold til samme periode sidste år, og også i Nordjylland er der en stigning. Til gengæld ser det trist ud i Region Sjælland, hvor antallet af praktikpladser er faldet med 7,5 %.
- Jeg glæder mig meget over de flotte tal i Nordjylland og især i Region Midtjylland, hvor vores branche ligger langt foran de øvrige erhvervsuddannelser, siger Louise Pihl.
Vil ikke tvinge virksomheder
Flere kommuner har indført sociale klausuler, som tvinger virksomhederne til at tage lærlinge, i et forsøg på at imødegå manglen på praktikpladser. Men Louise Pihl afviser, at sådanne klausuler er vejen frem.
- Der kommer ikke noget godt ud af at tvinge virksomhederne til at tage lærlinge. Virksomhederne ved udmærket, at de har et stort ansvar for at være med til at uddanne den næste generation af håndværkere. Og når der er arbejde nok til virksomhederne, ansætter de også flere lærlinge, siger hun.