23948sdkhjf

Vinder af ”Fremtidens bæredygtige multihus” er fundet

Elkiær+Ebbeskov, SEA og Bascon er udpeget som vinder af projektkonkurrencen om et nyt multihus i Salling. Byen får dermed en hel lille overdækket idræts- og sundhedsby.
Bag konkurrencen står Lokale- og Anlægsfonden, der tilbage i januar gav landets tegnestuer og ingeniørfirmaer mulighed for at komme med bud på et bæredygtigt byggeri på ca. 3.500 m² med en byggesum på maksimalt 49,5 mio. kroner eksklusiv moms.

43 teams deltog i konkurrencen, og dommerkomitéen har netop udpeget Elkiær+Ebbeskov, SEA og Bascon som vinder.

Ny og spændende tilgang til princippet om et multihus
Teamet vinder konkurrencen med et forslag baseret på tanken om en landsby i landsbyen. I stedet for at opføre en enkelt stor bygning foreslår vinderne at opføre forskellige bygninger til de mange aktiviteter i multihuset.

Bygningerne bindes sammen af en overdækning, så 'gaderne' mellem bygningerne altid ligger i tørvejr og kan bruges til idræt og bevægelse.

- Der er tale om en helt ny og spændende tilgang til princippet om et multihus. Vinderprojektet er et opgør med tanken om en enkelt bygning og peger i stedet mod en række bygninger under samme tag med gader imellem, som vil blive både aktivitets- og mødesteder. Der er truffet nogle solide beslutninger på bæredygtighedsområdet, som er godt tænkt ind i arkitekturen, siger Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden.

Inspiration fra Kina
Projektet består af en række bygninger med aktivitetshus til idræt, et kulturhus, sundhedshus, et mindre fitnesshus, et større wellnesshus samt klubhus og omklædningshus. Udenfor den overdækkede by foreslår teamet at etablere en swimmingpool opvarmet med termalvand, der kan holdes åben hele året.

Arkitekterne har sammen med ingeniørerne fra Bascon inkluderet en række miljøhensyn i det arkitektoniske udtryk. En stor del af byggematerialerne er skånsomme for miljøet. Der er tale om træ, genbrugstegl, glas og papirmaterialet Herculit.

Dele af overdækningen bliver opført i det særlige transparente ETFE-materiale af mineraler og gasser, som kendes fra det berømte og prisvindende kinesiske svømmestadion "Water Cube" i Beijing. Svømmestadionet er også kendt som et foregangsprojekt inden for bæredygtig tankegang i idrætsanlæg. ETFE-materialet regulerer indfald af dagslys og sparer på kunstig belysning.

Derudover er der blandt de bæredygtige tiltag valgt solceller til strømproduktion på den mere traditionelle del af taget. Det varme vand fra brusere og wellnessbade vil blive brugt til varmegenvinding. Om vinteren vil der blive brugt mekanisk ventilation, men med effektiv varmegenvinding og lavt strømforbrug. Om sommeren foregår ventilationen med et naturligt system, der ikke energibelaster miljøet.

Vinderforslaget skal nu bearbejdes, og det endelige projekt kommer til at fungere som eksempel for andre kommuner, der overvejer at bygge idræt, kultur og sundhed sammen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094