Indretning af hospitalstuer testes på modelbyggeplads
Arkitekter, hospitalsplanlæggere og hospitalsansatte afprøver potentielle indretninger af fremtidige hospitalsrum på det nye Universitetshospital i Aarhus på en modelbyggeplads.
DNU Design Lab, som den lille byggeplads hedder, giver projektafdelingen for DNU og de kommende ansatte på hospitalet mulighed for at afprøve indretningen inden, det overhovedet er bygget. Det skriver Magasinet Midt.
Størrelsesforhold 1:1
Selve lokalet er omkring 600 m2, og det giver mulighed for at opbygge enkle kulisser af både enkeltrum og rumforløb i størrelsesforhold 1:1.På den måde kan man med egne øjne se, hvordan rummene i plantegningerne vil virke i praksis.
- Når man indretter et hospitalsrum, skal man tage hensyn til mange ting. Hospitalsansatte, patienter, rengøringspersonale og teknikere har hver deres behov og krav til rummene, og de behov kan nemt være forskellige. Vi har mulighed for at skabe et fælles sprog mellem arkitekter og klinikere ved at tale ud fra hverdagens rutiner og arbejdsopgaver, og klinikerne er på den måde med til at kvalitetssikre løsningerne, siger arbejdsmiljøkoordinator i projektafdelingen for DNU, Katrine von Schimmelmann.
Omfattende brugerinvolvering
Projektafdelingen for DNU gør massiv brug af brugerinvolvering. Det vil sige, at hospitalets medarbejdere deltager i selve projekteringsfasen, så deres praktiske erfaringer og viden om arbejdets udførelse kan inddrages i designprocessen.Deltagelsen foregår i brugergrupper i samarbejde med arkitekter, ingeniører, ospitalsplanlæggere og arbejdsmiljøkonsulenter.
I dette arbejde kan der være situationer, hvor der opstår et ønske om en praktisk afprøvning af tegninger og skitser. Og det er netop her, DNU Design Lab skal bidrage med en øget afklaring mellem deltagerne.
- Vi har utrolig mange positive erfaringer med brug af Design Lab. I forbindelse med indretning og dimensionering af standard intensiv sengestuen viste det sig for eksempel, at der ikke var den nødvendige plads til at udføre patientforflytninger ergonomisk hensigtsmæssigt. Vi var nødt til at udvide rummet for at få en optimal intensiv sengestue. Det var en meget lærerig oplevelse, og resultatet blev virkelig bedre i samarbejde med klinikere, servicepersonale og de projekterende, siger Katrine von Schimmelmann.