23948sdkhjf

Nu vokser Aarhus ud i havet

Mandag indledes det første bastionsbyggeri på havnefronten i Aarhus. En stor udgravning i det centrale havnebassin bliver startskuddet på opførelsen af Navitas Park.
I dag skvulper det sorte vand. Om bare tre år står der en færdig, stjerneformet ikonbygning. Det er første gang i byens historie, at den udvides mod øst og at et byggeri etableres i havnebassinet:

- Nu begynder havnefronten for alvor at ændre sig. Med Navitas vokser Aarhus ud i vandet, og bygningen kommer til at blive et vigtigt bindeled mellem den eksisterende bymidte og det nye havneområde, siger Niels Christian Sidenius, formand for styregruppen for Navitas.

Det er Ingeniørhøjskolen i Århus, Aarhus Maskinmesterskole og INCUBA Science Park, der står bag opførelsen af Navitas. I 2014 vil flere end 2.500 studerende, undervisere, forskere og en række virksomheder få deres daglige gang her og sætte sit præg på livet i den nye bydel.

Komplekst anlægsarbejde
For at realisere udbygningen i vandet skal der etableres en ø i havnebassinet. I løbet af de næste 4-5 måneder vil en 700 meter lang spunsvæg derfor blive etableret i op til 18 meters dybde. Væggen skal danne en vandtæt afgrænsning af den Nordlige Bastion, som øen hedder, og fyldes op med 60.000 m³ jord. Først derefter kan byggeriet over havets overflade gå i gang.

De efterfølgende byggearbejder stiller med sin spændende arkitektur også særlige krav til udførelsesteknikkerne. Der skal anvendes 33.000 m³ insitu-støbt beton og ca. 4.000 betonelementer til de bærende konstruktioner for at skabe de nødvendige kvadratmeter:

- Det er et komplekst anlægsarbejde, der starter nu. Det skyldes dels, at funderingsarbejderne skal udføres under påvirkning af et stort grundvandstryk, dels at undergrunden i Østjylland består af tertiært ler. Det kræver nogle avancerede beregningsmodeller at beskrive og forudsige, hvordan jorden vil opføre sig i samspil med konstruktionerne, siger projektchef Mogens Hansen fra E. Pihl & Søn, der er totalentreprenør på opgaven.

I forbindelse med Navitas etablerer Aarhus Kommune desuden et underjordisk offentligt parkeringshus med plads til 450 biler samt et stort trappeanlæg på Bastionens sydside, der går helt ned til vandoverfladen. Her kan forbipasserende dyppe tæerne og nyde udsigten mod syd.

Knudepunkt for energiteknologi
Navitas bliver en arkitektonisk perle, men samtidig et knudepunkt for energiteknologi. Bygningen skal danne ramme om et åbent og levende videnmiljø, som kan blive en magnet for international ekspertise:

- Vi forventer at tiltrække virksomheder, studerende og forskere fra hele verden. Navitas bliver et udviklingslaboratorium i international topklasse, og det skal være med til at sikre Aarhus en grøn førerposition. Energiteknologi har et enormt markedspotentiale. Hele verden venter på nye løsninger, der kan reducere vores CO2-udledning, siger Niels Christian Sidenius.

Navitas får 38.000 m² med faciliteter til uddannelse, forskning og iværksætteri. Bygningen opføres som Energiklasse 1 med udgangspunkt i principperne for integreret energidesign. Det betyder, at bygningen tilpasser sig brugere og funktioner med det lavest mulige energiforbrug. Målet er at reducere energiforbruget med 50 % i forhold til standardbyggeri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093