23948sdkhjf

Påbud blev rettet på byggepladserne

Arbejdstilsynets dobbeltaktion viser, at langt de feste virksomheder har rettet sig efter påbuddene. Det er dog ikke kun de udførende, der bør tjekkes, mener Dansk Byggeri.
Tirsdag i denne uge gennemførte Arbejdstilsynet en ny landsdækkende aktion på 186 byggepladser over hele landet.

Aktionen var en opfølgning på en kontrol, der blev gennemført den 5. maj, og 83 af de 186 kontroller var genbesøg, fordi byggepladsen havde fået et alvorligt påbud under den første aktion.

Og generelt er indsatsen opløftende, lyder det fra kontorchef Sonja Ploug Jensen. Kun i to tilfælde fandt Arbejdstilsynet arbejde, hvor man ikke havde efterkommet Arbejdstilsynets påbud. Disse sager vil nu blive vurderet nærmere med henblik på om der skal være et retsligt efterspil:

- Vores indtryk er, at det har haft en god effekt, at de byggepladser, der den 5. maj fx fik et strakspåbud eller forbud, vidste, at vi snart ville komme tilbage og tjekke op igen. Man ved godt, hvad der skal til, for at have styr på sikkerheden, men det kan knibe med at huske på det, når tingene går stærkt. Og der rusker Arbejdstilsynets aktioner op i tingene, siger hun.

Vil følge op med nye aktioner i efteråret
I Arbejdstilsynet vil man nu samle op på de erfaringer, man har fået med dobbeltaktionen. Målet med indsatsen har været at vise aktørerne på byggepladserne, at en klar og konsekvent opfølgning på sikkerheden kan lade sig gøre – og at det virker:

- Det, håber vi, at de vil tage ved lære af. Langt de fleste både medarbejdere og arbejdsgivere ved, hvad der skal til, og vil gerne. Og vi fastholder myndighedens fokus både med vores daglige tilsyn og med nye aktioner i efteråret, siger Sonja Ploug Jensen.

Dansk Byggeri: Gå arkitekter og ingeniører i sømmene
Hos Dansk Byggeri glæder man sig over, at en stor del af virksomhederne har rettet op på påbuddene. Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen ærgrer sig dog samtidig over, at aktionen afslørede nye fejl.

Hun mener, at hvis indsatsen for en mere sikker byggeplads for alvor skal have en effekt, bør Arbejdstilsynet gå ind i byggeprocessen på et tidligere stadie:

- Det er arkitekternes og ingeniørernes opgave at planlægge sikkerhed på forhånd. Hvis antallet af arbejdsulykker skal ned, er det derfor sund fornuft også at kigge dem efter i sømmene med samme nidkærhed som ved de udførende, forklarer Mette Møller Nielsen og tilføjer:

- Det handler om, at Arbejdstilsynet bør træde et skridt tilbage og se det store billede. Byggeprocessen inkluderer en række led, der alle har et ansvar for, at det er sikkert at færdes på byggepladsen. Derfor skal alle parter kontrolleres, så vi sikrer os, at de lever op til deres forpligtelser, mener hun.

Ud i parcelhuskvartererne
Dansk Byggeri foreslår fremadrettet, at kontrolaktionerne i større omfang rettes mod de mindre byggeprojekter i de danske parcelhuskvarterer:

- De små, private bygherrer har mindre budgetter og kan derfor være mere tilbøjelige til at vælge de billige løsninger - og de billige løsninger er ofte dem med den ringeste sikkerhed. Så det er et sted, der godt kunne trænge til større opmærksomhed fra Arbejdstilsynet, slutter Mette Møller Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11