Regeringen præsenterer ny PCB-handlingsplan
Regeringen skærper nu indsatsen mod den farlige miljøgift i en samlet handlingsplan. Dansk Byggeri erklærer sig tilfredse med initiativet.
Således iværksætter regeringen nu en samlet handlingsplan for håndtering af PCB i bygninger. Indsatsen er udarbejdet af fem ministerier: Økonomi- og Erhvervsministeriet, Miljøministeriet, Socialministeriet, Beskæftigelsesministeriet samt Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
- Det er vigtigt, at de bygningsejere, der har et PCB problem her og nu, får klar vejledning. Derfor åbner vi en ny fælles hjemmeside og en helpdesk, hvor man bl.a. kan få svar på, hvordan man måler PCB, hvordan virkningerne af PCB kan afhjælpes, og hvordan PCB-holdigt affald frasorteres korrekt, lyder det i en pressemeddelelse fra de fem ministre.
Bærer Dansk Byggeris fingeraftryk
Regeringen barsler dog med andet og mere end en hjemmeside. I alt indgår 19 initiativer i handlingsplanen, hvoraf en stor del bærer Dansk Byggeris fingeraftryk.
Det drejer sig om:
• Kortlægning af hvor og i hvilke typer af bygninger PCB må forventes at være
• Fastlæggelse af fareniveau og eventuel revurdering af aktionsværdier for indeklima
• Udarbejdelse af byggeteknisk proces ved fund af PCB, kontrolmålinger, fjernelse, indkapsling med videre
• Bedre uddannelse af tilsynsførende og mere fokus på små-renoveringer
• Evaluering af bundgrænseværdien for genanvendelse af affald
• Frasortering af PCB-holdigt byggeaffald ved kilden
• Indførelse af krav om kortlægning for miljøfarlige stoffer i forbindelse med udstedelse af kommunale nedrivningstilladelser
• Bedre deling af både ny og eksisterende viden. Oprettelse af portal med viden og vejledninger til brug for borgere, håndværkere og bygherrer
Skal ikke samle støv
Dansk Byggeri er da også i første omgang positivt stemte over for initiativet:
- Vi er meget tilfredse med, at der nu er en plan på bordet, som udstikker kursen for, hvordan PCB-problemerne skal håndteres, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri.
Initiativet ledsages af en følgegruppe, som består af repræsentanter fra de større bygningsejere, byggeriets parter, videninstitutioner og myndigheder.
Blandt disse er også Dansk Byggeri, som har i sinde at holde skarpt øje med, at de gode intentioner også bliver ført ud i livet:
- Handlingsplanen er et vigtigt skridt på vejen mod at stoppe spredningen af PCB. Og vi vil da også gerne rose erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen for at have mod og mandshjerte nok til at tage fat om nældens rod. Men jeg vil også godt love, at vi vil bruge vores plads i følgegruppen til at sikre, at planen ikke ligger på en hylde og samler støv, siger Mette Møller Nielsen.
Fakta: Kort om PCB
Polyklorerede bifenyler (PCB) er en svært nedbrydelig miljøgift, der blev brugt i byggeriet fra 1950 til 1977. Selvom brugen af PCB i byggematerialer blev forbudt i 1977, findes det stadig i en vis andel af bygningerne i Danmark.
PCB blev udviklet i 1920’erne og bruges – ud over i byggebranchen – især i elektronikindustrien.
I værste tilfælde kan PCB føre til skader på nervesystemet eller leverskader, der kan føre til kræft. PCB er derfor også på Stockholm-konventionens liste fra 2004 over de 12 farligste miljøgifte.