23948sdkhjf

Ravn Arkitektur vinder 12.500 m² boliger på Vejle Havn

Sammen med Rambøll og Schønherr har den vejlensiske tegnestue netop vundet totalrådgiverkonkurrencen om et nyt spændende boligbyggeri.
I april måned udskrev Boligforeningen ØsterBo en totalrådgiverkonkurrence med henblik på at finde det bedst egnede projekt til realiseringen af et ca. 12.500 m² stort boligbyggeri på havnen i Vejle.

Ravn Arkitektur er i samarbejde med Rambøll og landskabsarkitekterne fra Schønherr blevet udpeget som vinder af konkurrencen med et forslag, der forstærker og udnytter de rummelige kvaliteter i områdets park- og havnerelaterede arealer.

Vision: Et bæredygtigt og levende boligbyggeri
Ravn Arkitekturs intension med byggeriet har været at skabe en bæredygtig arkitektur, der danner rum om gode, lyse sunde og energioptimerede boliger, som tillige er fleksible, så beboernes forskellige behov kan tilgodeses.

Bebyggelsen er formet som en åben karré med en ’knækket’ bygningskrop, der ’viser ansigt’ mod gade- og havnesiden og åbner op mod parkrummet og den grønne kile. Alle boliger er gennemlyste og fleksible i en velisoleret og tæt bygningskrop, primært orienteret mod syd, så boligerne kan modtage mest mulig solenergi.

Den store bygningskrop opdeles vertikalt, så den både relaterer sig til den store by- og havneskala, som bygningen bliver en vigtig del af – og samtidig taler til den nære og menneskelige skala.

Energikoncept
Teamets mål for energiforbruget er, at bygningen skal overholde energirammen for lavenergibyggeri i henhold til BR10’s 2015. Der er primært fokuseret på de passive strategier i form af bygningens orientering kombineret med en højisoleret og tæt klimaskærm samt indbygge en aktiv og intelligent styring.

Set i relation til at spare mest mulig på energien er bygningens orientering – form og konstruktion – udformet, så den passive udnyttelse af solenergien optimeres. Boligerne er overvejende orienteret nord/syd – hermed opnås en positiv varmeenergi-balance. Desuden er boligerne gennemlyste med dagslys fra to sider, hvilket reducerer behovet for elektrisk belysning.

Bygningens bærende konstruktioner er primært udført i beton, der virker som termisk masse og sikrer en bedre temperaturudligning over hele døgnet. Herved minimeres risikoen for overophedning. Desuden er bygningskroppen er kompakt, hvilket reducerer varmetransmissionstabet.

Ud fra en foreløbig Be10-beregning for projektet overholder bygningen BR10-kravene til energiforbrug i LE2015 uden implementering af alternative energi-produktionsformer såsom solceller og/eller solvarme, varmepumper mv.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094