23948sdkhjf

Adept vinder konkurrence i Norge

I samarbejde med Various Architects og Lalaland har den københavnske tegnestue vundet en international konkurrence i Oppdal, der skal fortættes med 142.000 m² ny bebyggelse.
Det naturskønne ski- og vandreområde Oppdal i Norge boostes nu med et levende bycentrum. Adept har i team med Various Architects og Lalaland landskabsarkitekter vundet den internationale konkurrence om Oppdal Sentrum.

Projektforslaget ”Oppdal+” præsenterer en tæt ’fjellbygd’ bestående af boliger, kontorer, fritidsboliger og detailhandel, designet til et større flow af besøgende og skiløbere i byen.

Oppdal er et af nordens mest populære vinter- og sommersportsområder, og konkurrencen skal gøre destinationen endnu mere attraktiv ud fra mål om tilgængelighed og bedre sammenhæng mellem natur- og byliv.

Hovedvej omdannes til urbant strøg
Det vindende team har i sit forslag tegnet visioner for Oppdal+ som et praktisk tilrettelagt, komfortabelt og miljøvenligt fritids-, by- og boligområde. I Oppdal+ kobles landskab, byliv og aktivitet i ét hovedgreb: plustegnet.

En ny hovedvej anlægges væk fra byens centrum og frigiver dermed plads på den gamle hovedvej E6, der udgør plustegnets ene strækning. Ud fra et ’shared space’-koncept omdannes den gamle hovedvej til et urbant hovedstrøg til fordel for gående, cyklende og skiløbere.

Forretningerne langs strækningen vil opleve et større flow af mennesker og dermed flere kunder. Tværs over dette strøg bølger en grøn ’flod’ sig og skaber en ny forbindelsesakse. Den nye rekreative strækning knytter byens funktioner (mødepladsen, rådhuset, kulturhuset mm.) med landskabets funktioner (skicenter, idrætsanlæg, fritidspark mm.). Disse to primære fodgængerstrøg danner et kryds gennem byen som et fortættende og samtidig favnende greb, der integrerer by- og naturliv.

Det nye centrum fortættes med 142.000 m² ny bebyggelse, bestående af boliger, kontorer, publikumsorienteret erhverv og offentlige tjenester samt parkering. For at sikre en mangfoldig demografisk sammensætning introduceres forskellige boligtyper, alle tilknyttede private uderum – altaner, tagterrasser eller minihaver. Materialebruget afspejler den lokale byggetradition og holdes i skifer og træ, ligesom byens saddeltage videreføres til den nye bebyggelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126