3D-printet byggeri handler ikke kun om hastighed
Der er stor interesse for 3D-printet byggeri, og avisoverskrifter beretter om huse printet på under 24 timer.
Men kan de nye printteknologier få en betydning for byggeriet – udover potentielt at bidrage til at opføre betonkonstruktioner hurtigt?
Ja, lyder svaret fra Teknologisk Institut.
Her har man gennem de sidste tre år sat fokus på 3D-print-teknologiens potentiale for byggebranchen, og konklusionerne fra projektet præsenteres torsdag i næste uge, hvor Teknologisk Institut sammen med InnoByg er vært for en konference om 3D-printet byggeri.
- Globalt set er der igangsat mange initiativer, hvor der udvikles metoder til at kunne 3D-printe med beton til byggebranchen, siger projektleder Thomas Juul Andersen fra Teknologisk Institut.
Arkitektonisk frihed
Han fremhæver USA, Rusland og især Kina som lande, der er kommet forholdsvist langt med at printe beton i bygningsskala. Men fokus i disse lande er primært på at forbedre produktiviteten i byggeriet, og det er ærgerligt, for potentialet i teknologien er langt større, mener Thomas Juul Andersen.
For 3D-print tillader i udgangspunktet en fuldstændig fri formgivning. Det er ikke nødvendigvis mere kompliceret at printe avancerede geometrier, og form er dermed ikke en ekstra omkostning som ved traditionel betonproduktion.
- Med 3D-betonprint er der ikke samme restriktioner til udformning og design som ved traditionel støbning i støbeform, hvilket selvfølgelig skaber en udvidet arkitektonisk frihed i formgivningen. Endvidere skal der ved 3D-betonprint ikke udfyldes et hulrum som i en støbeform, og det er derfor naturligt at optimere processen og kun udlægge materiale dér, hvor der er brug for det. Derfor er printede konstruktioner typisk ikke massive, men har hulrum som både sparer materiale, printtid og vægt, siger Thomas Juul Andersen.
Han påpeger, at en 3D-printet betonoverflade er resultat er lag-på-lag-metoden, som adskiller sig så markant fra traditionel betonfremstilling, at vi med rette kan betragte 3D-printet beton som et nyt materiale med egne karakteristika:
- Indtil nu har eksperimenter med printede betonoverflader medført en del kritik, som primært går på, at overfladerne har dårlig kvalitet og lag-på-lag metoden giver mindelser om stablede pølser. I flere tilfælde er kritikken måske berettiget, men den bør også føre til en interessant diskussion af, hvilke nye æstetiske kvaliteter 3D-printede betonoverflader kan give i fremtidens byggeri, siger Thomas Juul Andersen.
Læs mere om konferencen på Innobygs hjemmeside