23948sdkhjf

Byggebranchen har stabiliseret sig

Trods en nedgang i konjunkturerne fra marts til april ser det fortsat fint ud med forventningerne til beskæftigelse og omsætning.
Danmarks Statistik offentliggjorde torsdag sit konjunkturbarometer for byggeriet i april, og efter flere måneders fremgang er der denne gang tale om et lille fald i branchens forventninger.

Den sammensatte konjunkturindikator, der bygger på branchens forventninger til beskæftigelsen i de kommende tre måneder samt en vurdering af ordrebeholdningen, viser således -21 i april mod -16 i marts måned.

Trods nedgangen er niveauet fortsat betydeligt højere end i 2009 og 2010, og det skaber grundlag for en vis optimisme, mener man hos brancheorganisationen Dansk Byggeri:

- Bygge- og anlægsvirksomhederne forventer en svag opgang i beskæftigelsen fra 1. til 2. kvartal i år, når der ses bort fra normale sæsonudsving, hvorimod der i fjor var forventninger om faldende beskæftigelse. Med hensyn til ordrebeholdningen er det fortsat slemt, selv om der er bedre tal end for et år siden, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen i en kommentar til tallene.

Alle faggrupper tror på øget beskæftigelse og omsætning
Analysen viser desuden, at byggeriets faggrupper har forskellige forventninger til beskæftigelse, omsætning og tilbudspriser ved licitation.

Fælles for alle faggrupper er dog, at de alle har positive forventninger til beskæftigelse og omsætning med murerne som de klart mest positive. I den anden ende af skalaen er det el-installatørerne, der udtrykker de mindst positive forventninger.

- For så vidt angår 2011 som helhed er der udsigt til fremgang i aktiviteten ved anlægsvirksomhed, hvorimod aktiviteten ved nybyggeri er svagt vigende, mens aktiviteten ved bygningsreparation er uændret. Der er derfor udsigt til et næsten uændret niveau for den samlede beskæftigelse ved bygge- og anlægsvirksomhed i forhold til 2010, vurderer Finn Bo Frandsen.

Lav ordrebeholdning trækker ned
I forhold til marts måned er vurderingen af ordrebeholdningen og forventningen til beskæftigelsen er faldet, og det påvirker konjunktur-indikatoren i negativ retning.

Vurderingen af ordrebeholdningen er faldet fra -37 til -40, mens forventningen til beskæftigelsen de kommende tre måneder er faldet fra 5 til 3. Dermed er det de lave vurderinger af ordrebeholdningen, som er årsag til, at den sammensatte konjunktur-indikator er negativ.

Generelt viser tallene dog, at ordrebeholdningerne er i bedring. Således vurderer virksomheder med 52 % af beskæftigelsen i branchen, at ordrebeholdningen er mindre end normalt. For et år siden var dette tal 62 %. Samtidig vurderer virksomheder med 11 % af beskæftigelsen, at ordrebeholdningen er større end normalt. For et år siden var dette tal 5 %.



Illustration: Danmarks Statistik
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062