31 kvinder med job i byggeriet skal tiltrække flere
En flok kvindelige lærlinge og svende mødes i weekenden den 27.-28. oktober for at blive klar til at tage Danmark rundt og fortælle om, hvordan det er at arbejde i byggeriet.
Målet er at få flere kvinder til at vælge en uddannelse og karriere i bygge-, anlægs- og installationsbranchen. Og det er der brug for, mener Dansk Byggeri.
Lige nu er færre end hver tiende ansat i bygge- og anlægsbranchen en kvinde. Samtidig viser prognoser, at byggeriet og installationsbranchen kommer til at mangle 17.000 faglærte medarbejdere om kun 10 år.
- Der er kamp om de unge, og det er på høje tid, at vi gør en ekstra indsats for at få fat i alle – både mænd og kvinder, siger underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri.
Rollemodeller der kan inspirere
De 31 kvinder er en del af projektet Boss Ladies, der arbejder for at få kvindernes øjne op for de mange spændende erhvervsuddannelser inden for bygge, anlæg og teknik.
De bliver en del af et kommende ambassadørkorps, som skal rundt på landets folkeskoler og erhvervsskoler og informere eleverne og deres vejledere om uddannelserne og de mange muligheder, der er for at læse videre med en faglært uddannelse i rygsækken.
- Ambassadørerne skal være rollemodeller for andre kvinder. Ved at fortælle, hvorfor og hvordan de selv besluttede at tage en uddannelse som for eksempel murer, elektriker eller bygningskonstruktør og om de erfaringer, de har gjort sig undervejs, kan de forhåbentlig inspirere andre. Og ikke mindst være med til at nedbryde myten om, at det er et mandefag, siger Louise Pihl.
16 af de 31 ambassadører kommer fra installationsbranchen og arbejder som lærlinge, eller svende. De får på workshoppen mulighed for at møde hinanden for første gang. En af ambassadørerne er Clara Jensen fra virksomheden El:Con.
- Jeg har valgt at blive ambassadør, fordi jeg gerne vil være med til at vise andre piger, at der findes mange forskellige spændende muligheder inden for installationsbranchen. Jeg tror, at andre vil blive inspirereret, når de ser, at der allerede er andre piger i branchen, siger Clara Jensen.
Også Tekniqs underdirektør Tina Voldby deltager i lørdagens workshop, der skyder initiativet i gang:
- Vi skal have fat på pigerne, så vi kan få ændret deres opfattelse af erhvervsuddannelserne. Vi hører fra de kvinder, der allerede arbejder i installationsbranchen, at de elsker det. Jeg tror på, at vi har virkelig gode muligheder for at gøre os mere attraktive blandt pigerne, for vi har nogle fantastiske tekniske uddannelser, hvor man både skal bruge sine hænder og sit gode hoved, siger hun.
Fakta om Boss LadiesBoss Ladies er et treårigt projekt startet af Divers – Foreningen for diversitet og lige muligheder. Projektet består af en række forskellige aktiviteter, herunder ambassadørkorpset. Samarbejdspartnere er Dansk Byggeri, 3F, KL, Tekniq, Dansk El-forbund, Danske Malermestre og Blik og Rør. Projektet er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond og Bygge- og anlægsbranchens Uddannelsesfond. Projektet skydes i gang lørdag den 27. oktober med deltagelse af blandt andre ligestillingsminister Eva Kjer Hansen. Det sker klokken 12-12.30 på Arsenalvej 10 i København K. |