23948sdkhjf

Ny by vil rykke normerne for bæredygtighed

Længehuse i træ skyder lige nu op nord for Aarhus, hvor 650 boliger er på tegnebrættet i første etape

På en bar mark nord for Aarhus vil en helt ny by vokse frem over de kommende 30 år. Nye, som byen kaldes, skal efter planen skabe boliger til op mod 20.000 borgere.

Ifølge Tækker Group, som står bag det enorme projekt, er ambitionen at skabe en by, der udfordrer de eksisterende normer for bæredygtigt byggeri. Naturens rytme og vandets tilstedeværelse skal kunne mærkes overalt i byen, der er baseret på en række dogmer omkring miljømæssig, energimæssig, social og arkitektonisk bæredygtighed.

For eksempel bliver byen det første sted i Danmark, hvor alt afstrømmende overfladevand fra tage, veje og det omgivende grønne område betragtes som en ressource og bliver renset på et renseværk, inden det via et separat ledningsnet igen ledes ud til brug i toilet- og tøjskyl i områdets boliger.

Hele byen skal være bæredygtig
Samtidig præges projektet af et ønske om at kombinere det bedste fra den tætte by og parcelhuskvarteret, så man får ”byen i forhaven og naturen i baghaven”.

De kommende beboere kan derfor se frem til bytorv med dagligvarehandel, delebilsordning, fælles værksted, byttebørs, forsamlingslokale og legeplads.

- Ambitionen er at etablere en boform, hvor folk mødes og fællesskaber kan blomstre. Vi har forsøgt at skabe en anderledes bystruktur, der tager mest muligt hensyn til naboerne, det omgivende landskab og naturen. Parametre som materialevalg og energiforbrug betyder meget, men det er først og fremmest byen som helhed, der skal være bæredygtig. Derfor er social bæredygtighed ikke mindst vigtig i denne sammenhæng, fortæller Niels Christian Nielsen, kreativ direktør og partner i arkitektfirmaet Hune & Elkjær, som er en af de mange tegnestuer, der bidrager til projektet.

Et mix af boligformer
Første etape af Nye blev igangsat i efteråret 2016 og består af 650 boliger, en daginstitution, en dagligvarebutik og en friskole.

JCN Bolig er hovedentreprenør på et delprojekt med 50 boliger, hvoraf de første 21 er færdige.

- Vi opfører længe- og dobbelthuse i størrelsen 137-141 kvadratmeter. Hele byen bliver dog en blanding af boliger i ét og to plan som længehuse, rækkehuse og villahuse i varierende størrelse fra cirka 92 kvadratmeter til cirka 146 kvadratmeter, der fletter sig sammen i små fællesskaber, fortæller projektleder Andreas Meyer.

Længehusene er tegnet i et samarbejde mellem Hune & Elkjær og Loop Architects og tager afsæt i idéen om at skabe en tæt rækkehusbebyggelse i en overdrevslignende natur. Præcist definerede bygningskroppe med fire boliger i hver bygning, som er udført med bærende konstruktioner i træ.

De bæredygtige ambitioner kommer til udtryk flere steder. Blandt andet er det besluttet, at udearealerne etableres på naturens præmisser og vil have en karakter af vildnis. Konstruktionerne i træ suppleres af bæredygtig Derbigum-tagpap.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11