23948sdkhjf

8 ud af 10: Jobbet gør ondt

Over 8 ud af 10 medlemmer af 3F har smerter i kroppen i løbet af en arbejdsdag. Det er ikke rimeligt, siger professor i arbejdsmedicin.

Det gør ondt, når 3F’erne er på arbejde. Over 8 ud af 10 har smerter i kroppen, og knap hver 10. døjer med smerter hver eneste dag.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F.

Det viser undersøgelsen

  • 83 procent af 3F’erne har smerter i kroppen i løbet af en arbejdsdag. 
  • 59 procent har inden for de seneste tre måneder haft smerter i muskler og led, der har påvirket deres mulighed for at udføre fritidsaktiviteter.
  • 54 procent har smerter, når de kommer hjem fra arbejde.
  • 44 procent tager fast receptpligtig medicin.
  • 39 procent har været sygemeldte på grund af smerter inden for det seneste år.
  • 19 procent har i “høj grad” eller “nogen grad” ikke kunnet passe deres arbejde den seneste måned på grund af smerter i muskler og led.

Over halvdelen af 3F’erne døjer med så mange smerter, når de kommer hjem fra deres job, at det forhindrer dem i at deltage i fritidsaktiviteter.

- Det er kritisk, at folk har smerter, når de kommer hjem fra deres arbejde, som gør, at der er aktiviteter, som de ikke kan være med i, siger Johan Hviid Andersen, der er professor i arbejdsmedicin på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet Herning.

Johan Hviid Andersen mener, at afskaffelsen af efterlønnen var et tilbageskridt, der gør, at mange lavtlønnede i dag presser sig selv fysisk til at arbejde længere, end de burde. Samtidig mener han, at der i mange år – også i fagbevægelsen – har hersket en myte om, at man som ung fik et arbejde. Og at man passede sit job, indtil man gik på pension.

- Men når du er oppe i årene, bør der ikke blive stillet de samme fysiske krav til dig, som da du var ung. Der bør heller ikke blive stillet de samme fysiske krav til mænd og kvinder. Der er behov for politiske initiativer til, at der kommer en erstatning for efterlønnen og et mere fleksibelt og forskelligartet arbejdsmarked. Også i forhold til den tid vi skal arbejde hver dag, siger Johan Hviid Andersen.

I 3F er der bekymring over, at så mange medlemmer af fagforbundet har så mange smerter både på jobbet.

- Mange af vores medlemmer har i dag nogle arbejdsvilkår, der giver meget dårlige forudsætninger for at få et langt og sundt arbejdsliv. Vi skal derfor drøfte, hvilke initiativer der skal til for, at folk kan holde til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det kunne for eksempel være målrettet styrketræning i arbejdstiden, siger Tina Christensen, næstformand i 3F.

Undersøgelsen er foretaget af Analyse Danmark blandt 1.111 medlemmer af 3F og gennemført i perioden 22.-31. maj 2018.

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079