Link og Smak vil skabe bedre læringsarkitektur
Et strategisk samarbejde mellem tegnestuerne Link Arkitektur og Smak Architects har set dagens lys.
Hensigten er at forene det bedste fra to verdener: Smak Architects' specialistkompetencer inden for læringsarkitektur på den ene side og Link Arkitekturs kapacitet og brede erfaring på den anden side.
Fokus er på at bidrage til udviklingen af skolernes fysiske miljøer, og partnerskabet skydes i gang med en opgave som totalrådgiver på udvidelsen af Lisbjergskolen ved Aarhus.
- I en tid hvor folkeskolen er under forvandling og i opbrud, synes vi, det er vigtigt at byde ind med en ekstra dimension, siger direktør Mogens Kristensen fra Link Arkitektur Danmark, mens Martin Roald Schrøder Poulsen fra Smak supplerer:
- Skolernes fysiske miljø har stort set ikke udviklet sig de sidste to-trehundrede år. Men det har eleverne, kravene til eleverne og det omgivende samfund. I dag er der en erkendelse af, at eleverne har forskellige læringsstile og -præferencer. Den traditionelle katederundervisning med eleverne bænket på rækker har overlevet sig selv. Alligevel er 90 procent af samtlige undervisningslokaler fortsat indrettet præcis på denne måde, pointerer han.
Rum med et bestemt formål
Smak er en mindre tegnestue med 10 medarbejdere, der igennem de seneste ti år har oparbejdet en unik ekspertise inden for læringsarkitektur.
Ifølge Martin Roald Schrøder Poulsen handler Smaks filosofi om at skabe et bæredygtigt forhold mellem arkitektur og pædagogik. Og at bevæge sig væk fra det seneste årtis fokus på fleksible læringsmiljøer.
- Et rum der vil det hele, kan som regel ikke ret meget. Vi tror i stedet på differentierede læringsmiljøer. Det er rum, som tjener et bestemt formål. Vi er alle helt fortrolige med, at vores boligs rum har forskellige funktioner, fx køkken, bad og bryggers. Vi advokerer for, at det skal være på samme måde med vores skoler. Det samme rum er ikke egnet til både bevægelse, individuel fordybelse og forelæsning, siger Martin Roald Schrøder Poulsen.