23948sdkhjf

Vinderen er fundet: Nu skal Svendborg Havn transformeres

Kulturmiljøer og klimasikring er nøgleord for kæmpeprojektet i den fynske havneby

Et team bestående af Effekt, Sweco Architects, WTM Engineers og ArcGency (konsulent) er udpeget som vinder af projektkonkurrencen ”Den Blå Kant”, og dermed igangsættes en ambitiøs transformation af Svendborg Havn.

Masterplanen dækker et areal på i alt otte hektar og skal projekteres i flere etaper henover de kommende år. Svendborg Kommune har i 2018-2020 afsat i alt 24 mio. kroner til projektet. Det har tidligere været fremme i lokale medier, at den samlede plan vil medføre investeringer for op mod 700 mio. kroner.

Udvendig klimasikring
Hovedingredienserne i projektet er en promenade på stranden ved den runde lystbådehavn, en bro over træskibshavnen, en park, et havnebad ved Frederiksø samt sluseanlæg til at beskytte hele den kystnære del af Svendborg by mod oversvømmelser.

Svendborg Havn er i dag udsat i forhold til oversvømmelser og ekstreme klimahændelser, og et af projektets hovedgreb er derfor at etablere en klimasikringskant – ”Den Blå Kant” – på havnens yderside, som sikrer den indre havn mod oversvømmelser på op til tre meter.

- På den måde får vi en åben inderhavn med nærhed til vandet for borgere og besøgende – herved sikrer vi også byens visuelle og fysiske kontakt til vandet, fordi vi undgår en stor, afskærmende barriere langs havnekanten, forklarer Sinus Lynge, partner i Effekt.

Kulturmiljøer bevares
Svendborg Havn består i dag af forskellige maritime kulturmiljøer med hver sin særlige karakter – fra den kulturhistoriske træskibshavn og den industrielle gasværksgrund til den sydlige del af havnen, der er præget af lav bebyggelse med høj bevarings værdi og maritime fritidstilbud.

Transformationen af Svendborg Havn skal gennemføres med afsæt i det eksisterende og i delområders unikke karakter. Den store forskellighed bliver afsæt for den videre udvikling, hvor hensigten er at underbygge og styrke værdierne i hvert enkelt område, så havnen i fremtiden vil rumme tilbud og muligheder for endnu flere brugergrupper.

Der etableres et sammenhængende stiforløb for fodgængere og cyklister på tværs af havnen og langs den indre havnekant for at sikre, at forbindelsen på tværs af havnemiljøerne styrkes.

- Vores vision for projektet er at stormflods- og skybrudssikre havnen, mens vi skaber sammenhængskraft på tværs af havnen, styrker de eksisterende kulturmiljøer og tilfører nye rekreative og sociale værdier til havnen og byen som helhed. Vi har arbejdet indgående med at få løsningerne tilpasset de etablerede, lokale miljøer og stedspecifikke forhold langs kanten, således at det nuværende liv på havnen kan fortsætte uhindret, mens etableringen pågår, siger Tue Foged, der er partner i Effekt.

Læs mere om projektet Den Blå Kant på mandag i Licitationen - Byggeriets Dagblad

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126