3.000 dage uden ulykker
Saint-Gobain koncernens Isover-fabrik i Vamdrup har netop passeret 3.000 dage uden en eneste ulykke med fravær.
Den imponerende milepæl blev fejret tirsdag den 26. juni med en fælles frokost for alle på fabrikken i Vamdrup. Her deltog blandt andre Kolding Kommunes borgmester, Jørn Pedersen:
- Vi praler gerne af, at Vamdrup, Kolding Kommune og hele trekantområder byder på tusindvis af produktionsarbejdspladser, ligesom vi gerne hører om de nye arbejdspladser, vi trækker til hvert eneste år. Men vi skal endnu mere huske tallene på, hvordan det går på vores gode virksomheder. Det er en imponerende indsats hos Isover Vamdrup, både for virksomhedens egen skyld, men så sandelig også for de mange medarbejdere, siger borgmesteren.
Sikkert hjem fra arbejde
Allerede i 2013 fik Isover-fabrikken i Vamdrup international anerkendelse for sit sikkerhedsarbejde, da fabrikken blev indlemmet i Saint-Gobain-koncernens Club de Millionaires – en særlig udmærkelse til de arbejdspladser i koncernen, der opnår en million arbejdstimer uden ulykke med fravær.
Fakta om fabrikkenIsover udvikler, producerer og markedsfører isoleringsløsninger til den danske byggeindustri. Fabrikken i Vamdrup ved Kolding startede produktionen op i 1982 og beskæftiger i dag cirka 200 medarbejdere. Fabrikken betegner sig selv som en af verdens mest moderne glasuldsfabrikker. Isover er en del af Saint-Gobain-koncernen, der også står bag brands som Gyproc, Weber, Glassolutions, Leca og Ecophon. Saint-Gobain-koncernen kunne i år 2015 fejre sit 350 års jubilæum og beskæftiger cirka 179.000 ansatte på verdensplan. Saint-Gobain blev grundlagt i 1665, hvor den franske statsmand Jean-Baptiste Colbert og Louis XIV etablerede industriel glasproduktion. Blandt de første leverancer var glas til spejlsalen på Louis XIV's slot i Versailles. |
Og indsatsen for at medarbejderne kan udføre deres arbejde uden at komme til skade er noget, der konstant er i højsædet hos ledelse og medarbejdere hos Isover.
- Vi markerer dagen, fordi 3.000 dage uden ulykker med fravær viser, hvilken fantastisk indsats medarbejderne har gjort. Men statistiker og fine tal er ikke et mål i sig selv. Det, der er omdrejningspunktet, handler i al sin enkelhed om, at alle kommer sikkert hjem fra arbejde hver dag, siger fabrikschef Jesper Knudsen.
Ifølge ham er det ikke tilfældigt, at fabrikken er nået så langt. Men han er samtidig ydmyg over for, at der pludselig kan opstå en uhensigtsmæssig situation. Derfor er arbejdet med sikkerhed på arbejdspladsen fortløbende en integreret del af dagligdagen.
- Vi har lagt et stort arbejde i at nå hertil. Vi har en lang række rutiner og procedurer og arbejder hele tiden på at minimere risici. Vi analyserer situationer, der kunne have været gået galt og laver handlingsplaner ud fra det. Senest har vi taget alle ud af deres daglige arbejde og holdt workshops for medarbejderne i mindre grupper, hvor alle kunne komme til orde i forhold til, hvordan vi kan optimere sikkerhedsarbejdet, og for at sikre, at sikkerhed bliver tænkt med i alle situationer. For vi ved også, at en ulykke kun er et kort øjebliks uopmærksomhed væk. Så det handler utroligt meget om fokus, forklarer Jesper Knudsen.
Konstant fokus på sikkerheden
På et skilt ved indgangen til fabrikken i Vamdrup, står det aktuelle antal dage siden sidste ulykke. Skiltet handler ikke om, at ville bryste sig af sin præstation mod omverden; det handler om at alle skal tænke sikkerhed fra dagens start.
- Vi skilter med det, fordi vi ønsker, at sikkerhed er det første, folk er opmærksomme på, når de ankommer. Blandt andet har vi procedurer for, hvordan man skal parkere sin bil, så ankomst og afgang på fabrikken bliver så ufarlig som muligt. Vi tager alle aspekter omkring sikkerhed meget alvorligt, selv de ting, der måske kan forekomme som bagateller. På den måde sikrer vi, at alle der har deres gang på fabrikken, har et konstant fokus på sikkerhed, siger Jesper Knudsen.
rg