Lokale arkitekter tegner kæmpe Horsens-projekt
Mandag den 11. juni skal økonomi- og erhvervsudvalget i Horsens Kommune tage stilling til en anmodning fra DSB Ejendomsudvikling A/S, der ønsker at omdanne det tomme godsbaneareal ved siden af Horsens Banegård til en ny, attraktiv bydel med boliger, liberale erhverv, offentlige formål og detailhandel.
Skala Arkitekter er totalrådgiver og står i samarbejde med Urban Power og Schønherr bag helhedsplanen for Godsbane Kvarteret, som fuldt udviklet kan komme til at omfatte 1.500 boliger.
- Vi løser opgaven med stor respekt og forståelse for Horsens’ mange kvaliteter. Men samtidig bestræber vi os på at skabe nye og interessante rekreative områder samt et urbant samlingssted, siger Kristian Nielsen Kjær fra Skala Arkitekter.
Godsbane Kvarteret udgøres af en kombination af opbrudte karréer, rækkehuse, og tårne. Generelt er bebyggelserne delt op i mindre enheder i højder fra tre til ti etager for at skabe variation i gadebilledet. Højder og placering bestemmes, så der skabes gode sol- og lysforhold for gårdrum og boliger, samt gode udsigtsforhold fra boligerne og den nye bygade.
Området skal efter planen udvikles i etaper. Den nordlige del af helhedsplanen er opdelt i 15 byggefelter, mens den sydlige del er opdelt i to byggefelter. Bebyggelsesprocenten er angivet til 150 for det samlede areal, men der er forskellige bebyggelsesprocenter for de enkelte byggefelter.
Tre primære forbindelser skaber sammenhæng mellem den nye bydel og de vigtige ruter i byen:
Bygaden er den centrale gade, der kobler sig til stationen. Langs denne vil der være mulighed for hjørnebutikker og enkelte pladsdannelser.
Det Grønne Strøg, der er omkranset af en frodig regnvandspark, krydser henover byggefelterne som en oplevelsesrute.
Æbleruten er en cykelsti, der går langs banen direkte til stationen og ud i Horsens' yderområder.