Niels Bohr Bygningen forsinkes - igen
Københavns Universitets nye forsknings- og uddannelsesbyggeri Niels Bohr Bygningen, der har været ramt af store budgetskred og forsinkelser, bliver først klar til åbning medio 2019 og dermed yderligere forsinket.
Det fremgår af en ny opdateret tidsplan som transportminister Ole Birk Olesen (LA) har præsenteret for finansudvalget. Tidligere var estimatet primo 2019 for afslutningen på det store projekt, der dog oprindelig var planlagt til at åbne i begyndelsen af 2017.
Den seneste forsinkelse skyldes drøftelser mellem bygherrerne Vejdirektoratet og Bygningsstyrelsen og projektets bruger, Københavns Universitet, omkring valg og indbygning af laboratorieudstyr, såkaldte stinkskabe.
Niels Bohr Bygningen
52.000 kvm universitets- og laboratoriebyggeri i København
Det oprindelige budget var på 1,6 mia. kroner, men det seneste overslag er på 2,9 mia. kroner Færdiggørelsen af projektet er blevet skubbet fra primo 2017 til medio 2019 |
"Konsekvenserne af disse drøftelser har påvirket tidsplanen og dermed tidspunktet for AB92 afleveringen af hele byggeriet. Ifølge tidsplanen udarbejdet efter afklaringen forventes aflevering af byggeriet fra entreprenøren afholdt medio 2019", står der i redegørelsen fra ministeren.
Dyre tvister forude
Projektet er i forvejen mærket af en budgetoverskridelse på 1,3 mia. kroner, hvilket blev offentliggjort i en rapport fra konsulentfirmaet Ernst & Young i november, hvori byggeledelse blev kraftig kritiseret. Det kostede Gyrithe Saltorp stillingen som adm. direktør i Bygningsstyrelsen, og samtidig mistede styrelsen bygherreansvaret for Niels Bohr Bygningen og tre andre projekter, der fra årsskiftet er overgået til Vejdirektoratet.
Bygningsstyrelsen klandrer den spanske teknikentreprenør Inabensa for en del af budgetoverskridelsen. I februar sidste år blev Inabensa fyret som vvs-entreprenør på byggeriet på grund af store forsinkelser i fremdriften og væsentlige svigt i arbejdet. På den baggrund verserer der i øjeblikket to voldgiftsager mellem Bygningsstyrelsen og Inabensa. De to sager løber op i over 700 mio. kroner.
Diskussionerne omkring laboratorieudstyr mellem bygherren og kunden, Københavns Universitet, har ikke påvirket budgettet, ifølge den seneste opdatering. For nylig blev Rasmus Brandt Lassen, byggechef i Københavns Kommune, præsenteret som ny adm. direktør i Bygningsstyrelsen.