23948sdkhjf

Sensorer sladrer om fugt i konstruktioner

Hidtil har det været svært at følge med i, hvor der er opløb til fugtskader i en bygning. Men en ny teknik gør det lettere at overvåge bygningens konstruktioner.
Teknologien er stadig på udviklingsstadiet, men Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet har haft mulighed for at afprøve det udviklede sensorsystem i bl.a. to lejligheder, der skulle renoveres:

- Afprøvningen viste, at det er let at montere sensorerne i konstruktionerne, og det kan gøres med værktøj og i materialer, der normalt findes på en byggeplads, siger seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen, der har stået for afprøvningen.

De trådløse sensorer bygges ind i gulv og vægge, hvor der er størst sandsynlighed for utætheder. Sensorerne er batteridrevne og udstyret med en lille sender, der kan aflæses på en computer, så det er muligt hele tiden at være opdateret om fugtniveauet i konstruktionen.

Teknologien er lige så velegnet i byggeprocessen som i driften. Fx er fugtindholdet i betondækket en vigtig, styrende parameter for, hvornår der kan lægges gulv eller påføres en overfladebehandling, eller hvornår det er forsvarligt at begynde at sætte vægbeklædning op. Forkert tidspunkt kan have betydelige konsekvenser i form af at skulle rette skaderne op med deraf følgende meromkostninger.

Torben Valdbjørn Rasmussen understreger, at det er vigtigt at få planlagt tidspunktet for at indbygge sensorerne, fordi de skal indbygges før, der lægges vådrumsmembran og fliser, ligesom sensorer i et pladsstøbt gulv skal være på plads i tide.

Læs mere rapporten ” Sensorer i bygninger. Fugt i boliger og byggeri ” (hentes via Aalborg Universitets hjemmeside).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097