Dansk Byggeri: Politikere overser solcellerne – igen
Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at oprette en særpulje på cirka 210 millioner kroner til at teste og demonstrere nye forsøgsmøller på land i 2018 og 2019.
Det ærgrer Dansk Byggeri sig over, fordi det igen betyder, at solcellerne bliver overset.
- Dansk Byggeri har forståelse for, at Danmark vil værne om den førerposition, vi har inden for vindmøller. Men det er uforståeligt, at vi ikke udnytter de unikke muligheder, vi har for at opbygge kompetencer inden for solceller, der er integrerede i bygninger i for eksempel taget eller facaden, siger chefkonsulent Camilla Damsø Pedersen fra Dansk Byggeri.
Hun peger på, at pengene til den nye særpulje til forsøgsmøller tages fra midler til sol- og vindudbuddene i 2018 og 2019.
- Det er lidt paradoksalt, at der flyttes penge fra sol og vindudbuddene over til forsøgsmøller, før det første udbud overhovedet er holdt. Politikerne burde selvfølgelig samtidig tænke ind, hvordan Danmarks særlige kompetencer inden for eksempelvis solceller, der er integreret i bygninger, kan understøttes, siger Camilla Damsø Pedersen.
Danmark har kompetencerne
Komproment Danish Building Design fra Svenstrup ved Aalborg vandt tidligere på måneden den internationale SME Star Award som årets startup, og virksomheden forventer at mangedoble sit salg af bæredygtige facade- og tagløsninger med integrerede solceller over de kommende år.
Ifølge Dansk Byggeri er det med til at understrege det høje kompetenceniveau, som Danmark allerede har opbygget inden for sol, og organisationen appellerer til, at politikerne på Christiansborg skaber rammer, der kan bidrage til den videre udvikling:
- Bygningsintegrerede solcelleløsninger i facader og tag er et nichemarked, der kan blive et nyt dansk eksporteventyr. Men det kræver stabile og understøttende rammevilkår, så der skabes et hjemmemarked for de bygningsintegrerede solceller. Der bør også afsættes et beløb til støtte af bygningsintegrerede solceller, så vi kan få en stærk dansk solcelleindustri op at stå igen. Det skal politikerne huske, når en ny energiaftale skal forhandles i år, siger Camilla Damsø Pedersen.