Historisk byggeteknik – nu i 3D
En ny portal med 3D-modeller føjer en vigtig dimension til formidlingen af 120 års etagebyggeri i Danmark.
At dette har været muligt gennem generationer viser noget om, hvilke evner til rumlig forståelse, der hersker i den danske håndværkerstand.
Ikke desto mindre kan der gemme sig fejl og mangler i projekteringen og fortolkningen af 2D, som først viser sig, når alle tre dimensioner kombineres.
Direkte adgang til vigtige detaljer
Dette har også været en udfordring i skabelsen af en række 3D-modeller af historiske bygningstyper og sammenbygningsdetaljer, der nu er samlet i en ny portal – danskebygningsmodeller.dk.
Portalen er skabt på baggrund af historisk litteratur, lærebogsmateriale og byggelovning, og giver – sammen med danskbyggeskik.dk – et unikt indblik i byggeteknikken i etagebyggeriet, fordelt på fire byggeperioder inden for perioden 1850-1970:
- For at kunne håndtere historisk byggeri på en kvalificeret måde er det vigtigt, at unge under uddannelse til byggeri får et indgående kendskab til, hvordan historiske bygninger er skruet sammen. Med den nye portal er der nu let og direkte adgang til alle vigtige detaljer i 1:1 - midt i undervisningssituationen, forklarer Mogens Victor Andersen, der er projektleder på Center for Bygningsrestaurering ved Syddansk Erhvervsskole.
Også for garvede byggefolk
Danskebygningsmodeller.dk er et delprojekt under udviklingsinitiativet "Projekt Den Gode Håndværker", der arbejder på at sikre, at fremtidens håndværkere er kvalificerede til at håndtere den eksisterende bygningsmasse.
Projektet er støttet økonomisk af GI og Realdania via partnerskabet ”Renovering 2010”, og sekretariatsleder Graves Simonsen fra Renovering 2010 understreger, at den nye portal også kan være til gavn for andre end unge, kommende håndværkere:
- Ikke blot de unge kan blive klogere af danskebygningsmodeller.dk. Der er for mig ingen tvivl om, at selv garvede byggefolk også vil kunne gå på opdagelse og lære nyt af den nye portal. Og en god forståelse for byggeteknikken – også den skjulte – bør være udgangspunktet for enhver renoverings- eller restaureringsopgave, lyder det fra sekretariatslederen.
Baggrund
Renovering 2010 er et partnerskabsprojekt etableret mellem GI og Realdania. Formålet er at fremme en udviklings- og formidlingsindsats, som skal føre til højere kvalitet, lavere priser og bedre totaløkonomi i forbindelse med bygningsrenovering og bygningsforbedring.
Renovering 2010 har som mål at skabe grundlæggende forandringer i den danske renoveringssektor og samtidig udvikle den ældre bygningsmasse med fokus på boligetageejendomme.
Portalen danskebygningsmodeller.dk indgår i et naturligt samspil med en række andre videnportaler under Renovering 2010, særligt danskbyggeskik.dk , der er en slags søstersite.
Men også opslagsværket klikethåndværk.dk , der indeholder en række nyproducerede kortfilm om gamle bygningshåndværksdiscipliner, spiller fint sammen med modelportalen.