23948sdkhjf

To millioner nye granitsten til gågade

I sidste uge indledte Skælskør Anlægsgartnere en stor renovering af Københavns centrale gågade. I alt 19.000 m² belægning skal omlægges, og projektet løber op 96 mio. kroner.
Mandag den 3. januar stak Københavns Kommune spaden i jorden på Købmagergade. Den længe ventede renovering af byens centrale gågade samt Hauser Plads og Kultorvet er dermed skudt i gang.

Inden udgangen af 2012 vil huller i asfalten og knækkede fliser være omdannet til et smukt tæppe af granitsten i forskellige grå nuancer, der skal binde gågaden og de to pladser sammen.

En god oplevelse frem for et forhindringsløb
Inden københavnerne kan sætte fod på den nye belægning, skal arbejdet fdog gøres. Det er en meget stor udfordring at lægge to millioner granitsten på et 19.000 m² stort areal, mens tusinder af mennesker skal passere og butikker fungere:

- Jeg glæder mig rigtig meget til en ny og færdig Købmagergade. Vi kan desværre ikke renovere Købmagergade fra top til tå uden, at det kan ses og mærkes. Vi gør, hvad vi kan for at minimere generne og gør en dyd ud af at levere relevant information og pudsige oplevelser på gaden. Det skal være en god oplevelse frem for et forhindringsløb i byggerod at dreje ned ad Købmagergade, siger teknik- og miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard.

Fakta om renoveringen
• Kultorvet bliver et samlingspunkt med en fontæne i midten. Her kan man sidde på kanten af fontænen, der kan tømmes og forvandles til en scene for forskellige arrangementer.

• Hauser Plads bevarer sin funktion som ’middelalderbyens hemmelige oase’, men i en opdateret udgave med gågadeareal, ny legeplads og grønt bakkelandskab.

• På Købmagergade skal den nye belægning sikre top-tilgængelighed for alle. Overfladen har indlagte ledelinjer for blinde og svagtseende og er behagelig at færdes på både i kørestol og til fods.

• Entreprenør på projektet er Skælskør Anlægsgartnere, mens Polyform Arkitekter og hollandske Karres en Brands er rådgivere.

• Der skal i alt omlægges over 19.000 m² belægning – det svarer til tre store fodboldbane.

• Der lægges i alt 2 millioner 12x12 cm. granitsten.

• Anlægsperioden løber fra 3. januar til sidst i 2012.

• Købmagergade, Hauser Plads og Kultorvet er budgetteret til 96 mio. kroner, hvoraf Københavns Kommune har reserveret 66,5 mio. kroner til projektet. Knud Højgaards Fond støtter renoveringen med op til 28,75 mio. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094