23948sdkhjf

Tyve boltrer sig på byggepladserne

Antallet af tyverier på byggepladserne er steget markant, viser tal fra Rigspolitiet. Brancheorganisationen er bekymret.

Efter en årrække med stabilt fald i antallet af anmeldte tyverier på landets byggepladser er kurven knækket den forkerte vej i 2017.

Ifølge nye tal fra Rigspolitiet steg antallet af anmeldte tyverier henholdsvis 10,2 procent i første kvartal af 2017, 15,3 procent i andet og 18,4 procent i tredje.

Det oplyser brancheorganisationen Tekniq i en pressemeddelelse.

- For den enkelte virksomhed kan det have ganske store konsekvenser, når værktøj og materialer forsvinder. Ud over prisen ved at skulle genanskaffe det stjålne, så sættes arbejdet jo også i stå i en kortere eller længere periode, siger underdirektør Jan Eske Schmidt.

Han understreger, at det kan være svært for virksomhederne at sikre sig fuldstændig mod tyverierne. Selv aflåste containere brydes op, og så er det vanskeligt for virksomhederne at gardere sig bedre.

Kun en lille del opklares
Rigspolitiets tal viser også, at sandsynligheden for, at tyvene fanges, er ganske beskeden. I årets tre første kvartaler har der således været i alt 851 anmeldelser af tyverier fra byggepladser, samtidig med at der kun er blevet rejst 134 sigtelser.

- En del af forklaringen kan være, at det ofte er ganske svært at bevise, om byggematerialer eller værktøj er stjålet. Derfor kan det være en hjælp for politiet, hvis genstandene er mærket – for eksempel med syntetisk DNA, siger Jan Eske Schmidt.

Den anbefaling bakkes op af forsikringsselskabet Tryg, som dog samtidig kan meddele, at det er et fåtal af kunderne, der benytter sig af teknologien til at forebygge tyverier: 

- DNA-mærkning øger muligheden for, at virksomheder, som er blevet bestjålet, kan få de stjålne genstande tilbage, hvis de bliver fundet. Desuden har DNA-mærkning en forebyggende effekt, fordi mærkningen gør det sværere for tyvene at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til ejermanden. Og hverken tyve eller hælere ønsker at blive kædet sammen med et konkret tyveri eller indbrud, siger Charlotte Nolsøe Gøttler, der er forebyggelseschef i Tryg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.393