23948sdkhjf

Nyt liv til stort byrum i Horsens

Fredag den 15. december blev den nyrenoverede Andreas Steenbergs Plads indviet.

Den 6.000 kvadratmeter store plads, der er designet af SLA og anlagt af OKNygaard, har siden juni sidste år været under omfattende renovering.

Arealet har før været delt mellem Horsens Kommune og boligorganisationen Beringsgaarden, som er gået sammen om at skabe den nye, fælles plads.

- Andreas Steenbergs Plads er velkomsten til Horsens og en helt central plads, hvor alle i Horsens kan mødes og være sammen på en ny måde i byen. Pladsen sammenfletter det urbane og det groede i et samlet design, der vil danne ramme om et nyt byliv, siger Stig L. Andersson, partner og designdirektør i SLA.

80 særligt udvalgte træer
Den historiske plads foran banegården har med SLA’s design nu fået helt nyt liv. Belægning, bænke og belysning er blevet udskiftet. Der er lagt en parkeringsetage ned under pladsen, og der er plantet over 80 særligt udvalgte træer efter en sindrig plan, der blandt andet tager højde for blomstringsperioder og farvespil.

- Materialerne er udvalgt med størst mulig bæredygtighed for øje – fra genbrugt belægning og integrerede LAR-løsninger til mikroklimaforbedrende træer og selvregulerende beplantning. Og så er projektet resultatet af et stort og konstruktivt borgerinddragelsesforløb, hvor vi i SLA formåede at samle alle modstridende interesser i en fælles vision, siger Stig L. Andersson.

Den nye stationsplads giver midtbyens beboere og besøgende et nyt grønt åndehul samtidig med, at den byder velkommen til dem, der ankommer med toget. Pladsen forventes også at blive et samlingssted for de studerende på det kommende campus til både hygge, samvær og studieaktiviteter.

- Det er blevet en fantastisk plads – og det er stort at få lov til at indvie den. Én af de mange ting, jeg synes er helt fantastisk, er at man har genbrugt de sten, der lå på pladsen dengang busserne holdt her, og at man har brugt de gamle kajsten fra inderhavnen og granitfliserne fra det tidligere Ceres-bryggeri. På den måde fortæller pladsen en helt unik Horsens-historie, samtidig med at den tilfører nyt liv, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget, Ole Pilgaard Andersen.

Et godt eksempel
Renoveringen af pladsen er resultatet af et tæt samarbejde mellem Andelsboligforeningen Beringsgaard, Realdania og Horsens Kommune. Beringsgaarden ejer den østlige del af pladsen og den nye parkeringskælder til 88 biler, der er opført nedenunder.

Kommunen ejer den del af pladsen, der vender ud mod Banegården, og Realdania har bidraget med dele af finansieringen til den omfattende renovering. Projektet er en del af Realdanias kampagne, Det gode boligliv, som støtter projekter, der udvikler og fornyer de almene boligområders fælles faciliteter og viser nye veje til et godt boligliv.

- Den nye plads i Horsens er et godt eksempel på, hvordan en central, offentlig plads – som mange mennesker krydser dagligt, og som fungerer som velkomst til byen - kan kobles med en privat boligforenings udearealer. Pladsen giver nu både bedre adgang for flere mennesker. Samtidig rummer den flere funktioner, der gør den mere attraktiv, siger programchef i Realdania, Astrid Bruus Thomsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125