23948sdkhjf

Økonom-kritik af ny permanent boligjob-ordning holder ikke

Økonomer og den politiske opposition advarer mod den nye permanente boligjobordning, men argumenterne holder ikke. Den nye ordning reducerer sort arbejde, skaber flere lærepladser og komme alle til gode, siger organisationer.
I den netop indgåede finanslovsaftale mellem Regeringen og Danske Folkeparti er bolig-jobordningen gjort permanent. Der kan trækkes i alt 18.000 kr. fra om året - 6.000 kr. for serviceydelser og 12.000 kr. for håndværksydelser. Samtidig vil beløbet fremover blive reguleret med lønudviklingen.

Mange økonomer og den politiske opposition har udtalt sig mod at gøre ordningen permanent. Økonomernes hovedargument er, at højkonjunkturen gør det unødvendigt at stimulere byggebranchen. Samtidig risikerer man såkaldt ”dødvægt”, fordi en del af håndværks- og serviceydelserne ville blive udført alligevel uden tilskud. Oppositionen har de samme synspunkter og tilføjer, at ordningen især kommer velhavere til gode.

Men kritikerne i overser flere forhold, mener både SMVdanmark (Tidligere Håndværksrådet) og Dansk Byggeri.


Her er fradragene

Fradrag for serviceydelser
Almindelig rengøring
Viduespudsning
Børnepasning
Almindeligt havearbejde

Fradrag for håndværksydelser
Udskiftning af ruder, vinduer og yderdøre
Isolering af tag, gulv og ydervægge
Arbejde på solfangere, solceller og husstandsvindmøller
Kloakarbejde på egen grund
Tilslutning til bredbånd
Fornyelse og etablering af dræn
Udvendigt malerarbejde.
Installation af tyverialarm.
Vicedirektør i SMVdanmark, Jacob Brandt. peger overfor www.idag.dk på, at den nye permanente ordning vil lægge en bund under håndværksbranchen i nedgangstider. Det gør det eksempelvis mere sikkert for håndværksvirksomheder at oprette praktikpladser til lærlinge, og derfor vil ordningen sikre flere praktikpladser.

Samtidig viser en undersøgelse som opinionsmålings-instituttet YouGove har foretaget for rådet, at omkring en tredjedel af de danskere, der har benyttet sort arbejde, nu bruger sort arbejde i mindre omfang som følge ordningen.

At boligjob-ordningen i særlig grad skulle komme velhavere til gode holder heller ikke, forklarer cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Bredt forankret og populær
For det første er håndværkerfradraget meget bredt geografisk forankret, om end lidt mere populært vest for Storebælt end øst for. Det er allermest populært i Region Nordjylland, hvor 10,4% af skatteborgerne i 2016 brugte ordningen, og relativt mindst i Region Hovedstaden, hvor 7,5% brugte den i 2016.

Indkomstmæssigt er der ganske vist en større procentvis tilbøjelighed til at højindkomstgrupperne bruger fradraget – men de fylder uendelig lidt i landskabet. Således havde 50,6% af brugerne i 2016 en årsindkomst under 350.000 kr., 78,1% af brugerne havde en årsindkomst under 500.000 kr., mens blot 8,9% af brugerne tjente over 700.000 kr.,

Yougove-undersøgelsen viser samtidig, at fradraget er særdeles populært. 67 pct af vælgerne har i hvert fald været imod regeringens oprindelige planer om at fjerne håndværksdelen og kun lade servicefradragene blive tilbage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095