23948sdkhjf

Danske arkitekter skal designe europæisk plads i hjertet af EU

Se visualiseringerne af den kommende Place Schuman i Bruxelles, som arkitekterne fra Cobe har vundet i samarbejde med belgiske Brut.

En trafikeret rundkørsel i Bruxelles skal omdannes til et nyt mødested for alle EU’s institutioner. Et byrum og en gågade, der dækker et areal på 34.000 kvadratmeter.

Bag projektet står arkitektfirmaet Cobe, der sammen med belgiske Brut har vundet den designkonkurrence, som den belgiske regering lancerede i 2015.

- Det er en helt særlig opgave, vi her har vundet, og vi er meget stolte og beærerede. Det er intet mindre end den europæiske plads i hjertet af EU, som vi nu får mellem vores hænder. Her har vi chancen for at designe og bygge et sted, som er mere inkluderende, transparent, tilgængeligt og demokratisk end nogle af de andre EU-institutioner, vi kender fra den Europæiske hovedstad i dag, siger Dan Stubbergaard, indehaver og kreativ direktør hos Cobe.

Permanent tilgængeligt byrum
Omgivet af nogle af EU’s vigtigste institutioner, herunder Det Europæiske Råd og Rådet for Den Europæiske Union, udgør Place Schuman indgangen til EU.

I dag består Place Schuman imidlertid af en stærkt trafikeret rundkørsel og er ikke særlig menneskevenlig. Det skal ændres i de kommende år, og med vinderprojektet igangsætter Cobe og Brut forvandlingen af den europæiske hovedstad fra at være en by for biler til at være en by for mennesker.

Projektet består af en agora, overdækket af en markant tagkonstruktion, som spejler pladsen og folket under sig. Et hul i taget, formet som en tragt, indrammer de omkringliggende institutioner på pladsen. Et stort forgængerområde forbinder Place Schuman til den nærliggende Cinquantenaire Park med hovedgaden Rue de la Loi.

- Et parlament er normalt lukket for offentligheden, men Place Schuman vil være permanent tilgængelig og omfavne demokrati og vidensdeling. Her vil alle EU’s borgere blive samlet under ét tag. Taget spejler pladsen og folket og skaber et mødested mellem nationaliteter, kulturer, sprog og køn, forklarer Dan Stubbergaard.

Arkitekterne går nu i gang med at bearbejde projektet i detaljer. Første spadestik tages efter planen i starten af 2019.

Læs mere om: COBE
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093