Akutcenter-indflytning forsinkes med otte måneder
I maj 2019 vil Regionshospitalet Viborg kunne tage imod første patient i det nye akutcenter. Det er en forsinkelse på otte måneder i forhold til den hidtidige plan.
Forsinkelsen skyldes dels mangler i projektmaterialet og dels et ønske om at sikre tilstrækkelig tid til at gennemteste og klargøre de nye rammer, inden hospitalspersonale og patienter rykker ind.
- Belært af andre byggeriers erfaringer har vi valgt rykke indflytningen. Vi vil ikke gå på kompromis med hverken medarbejdernes arbejdsmiljø eller patienternes sikkerhed, så derfor har vi i god tid besluttet at drage de nødvendige konsekvenser, siger hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen.
Mangler betyder forsinkelser
Godt fire måneder af forsinkelsen skyldes mangler i projektmaterialet. Som beskrevet her på Building Supply tilbage i oktober har Ernst & Young, der er tredje øje på byggeriet, undervejs "identificeret en række projektmangler, som vil kunne presse budgettet til uforudsete udgifter” og anbefalede efterfølgende, at der ”gennemføres en afklaring af de identificerede forhold”.
Regionsrådet vedtog på sit møde den 25. oktober at øge projektets reserver med godt 30 mio. kroner og godkendte samtidig, at der udarbejdes en ekstern redegørelse om udfordringerne med projektmaterialet. Rapporten forventes at blive behandlet af Region Midtjyllands nye regionsråd i begyndelsen af 2018.
- Det er blevet stadig mere klart for os, at vores projektmateriale desværre ikke er så fejlfrit, som vi havde forventet. Det er en udfordring, når man er i gang med at bygge 24.000 kvadratmeter, og det er vi nu nødt til at sætte ekstra tid af til at få rettet op på, så vi kan sikre fremdriften på byggepladsen, siger Lars Dahl Pedersen.
Fire måneder til test
Samtidig med de fire måneders forsinkelse af selve byggeriet har styregruppen valgt prioritere ”en rimelig tid” til montering af udstyr, test af systemer og selve flytningen af de enkelte afdelinger.
Det betyder, at der i den nye plan er taget højde for eksempelvis montering og kalibrering af avancerede skannere og test af alt fra ventilationssystemer til hospitalsudstyr.
- Erfaringerne fra andre hospitalsbyggerier har vist, at man ikke må undervurdere, hvor lang tid det tager at få en så kompliceret og teknikfyldt bygning til at fungere optimalt, forklarer Lars Dahl Pedersen.
Med den nye tidsplan er man gået væk fra den oprindelige tanke om at tage det nye akutcenter etapevist i brug. I stedet vil hospitalet hen over nogle få måneder kunne rykke ind på samtlige etager i nybyggeriet.
Totalrådgiver på Akuthuset, der er delprojekt 2 i det samlede Kvalitetsfondsprojekt, er Projektgruppen Viborg, der består af Midtconsult, Sweco Architects, Aart Architects og WSP UK Limited.