Her skal der bygges rigtig mange boliger
Flere end 320.000 danskere flytter hvert år til en ny kommune, og den rekordhøje mobilitet blandt danskerne sætter i stigende grad pres på landets mest populære bykommuner, der i de kommende år skal bygge rigtige mange boliger som følge af massiv tilflytning.
Alene i København Kommune forventes befolkningstallet at vokse med 170.000 indbyggere svarende til en vækst på 28,5 procent frem imod 2045. Den relativt set mest voldsomme vækst forventes imidlertid at finde sted i Ishøj Kommune, hvor indbyggertallet forventes at vokse fra ca. 22.700 til 29.700 svarende til en vækst på 31 procent.
Det konstaterer byggevirksomheden Cembrit på baggrund af den seneste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik. Sammen med erhvervsorganisationen Dansk Byggeri peger Cembrit på, at udbygningen af boligkapaciteten i Danmark flere steder i landet er helt ude af trit med den stigende mobilitet og urbanisering på boligmarkedet.
- Meget voldsom
- Selv om der er lang tid til 2045, så er udsigten til en befolkningstilvækst på op til 30 procent i nogle kommuner meget voldsom, og forberedelserne til at huse og servicere så mange nye indbyggere skal gøres tidligt, siger cheføkonom Bo Sandberg i Dansk Byggeri.
- Ganske vist er der endelig kommet gang i boligbyggeriet. Men særligt i hovedstadsområdet og Aarhus er der et stort efterslæb, hvor udbuddet ikke har fulgt med efterspørgslen. Det samme gælder i regionale vækstcentre som for eksempel Horsens, Vejle og Køge. Hertil kommer behovet for i tide at udvikle infrastrukturen i takt med befolkningsudviklingen, så der er mange gode grunde til at holde et vågent øje med flyttemønstrene, tilføjer han.
Hos Cembrit, der er landets største leverandør af fibercement til tag og facade, ser administrerende direktør Mogens Fisker også en god grund til at følge med i, hvor danskerne flytter hen.
- Vi har naturligvis et ønske om at spille en rolle, når der i de næste mange år skal bygges flere hundrede tusinde nye boliger, og vi mener at kunne imødekomme de krav til boliger og byggematerialer, som kommer til at kendetegne fremtidens byggeri, siger Mogens Fisker.
- Vi ser først og fremmest en tendens til, at byggematerialerne i videst muligt omfang skal kunne klare sig selv – altså uden at stille krav om at blive passet og plejet af boligejeren. Den tid, hvor vi hyggede os med at bruge en weekend på at male udhæng og facadebrædder, er forbi, og derfor har vi fokus på at udvikle byggematerialer, der ud over designmæssig frihed udmærker sig ved at være stort set vedligeholdelsesfri, påpeger Cembrit-direktøren.
Mens Ishøj, København, Herlev og Furesø kommuner kan se frem til den største procentuelle vækst i indbyggertallet frem imod 2045, så går udviklingen den modsatte vej for Lolland, Lemvig, Ærø og Morsø Kommune. Her forventes indbyggertallet at falde mellem 14 og 18 procent. I alt 24 kommuner forventes at få en negativ befolkningsudvikling frem imod 2045.
De mest og mindst populære kommuner: