23948sdkhjf

Aarhus skal diskutere fremtidens højhuse

Byggekranerne arbejder på højtryk i Aarhus, hvor bybilledet forandres markant. Og aarhusianerne kan se frem til højere byggeri i de kommende år, hvor flere konkrete projekter er på tegnebrættet.

Aarhus Kommune har netop udarbejdet et forslag til tillæg til sin højhuspolitik for at sikre et tilstrækkeligt fokus på byrummene, når der bygges i højden.

Hvordan påvirker højhusene byliv, opholdsmuligheder og byens grønne kvaliteter? Hvordan sikrer man liv i stueetager og offentlig adgang til eksempelvis vigtige udsigtspunkter?

Det er spørgsmål, som rådmanden for Teknik og Miljø, Kristian Würtz, vil tage med, når han i de kommende måneder skal i dialog med aarhusianerne:

- Vi skal sammen kortlægge, hvad der bidrager til livet i gadeniveau, hvad der får en åben stueetage til at fungere, og hvordan de grønne byrum kan prioriteres. Kort sagt skal vi have aarhusianerne til at diskutere, hvordan vi får de høje huse til at spille bedst muligt sammen med resten af Aarhus, siger Kristian Würtz. 

I høringsfasen, der løber fra den 5. juli til den 13. september, er det målet at nå så mange aarhusianere som muligt. Det skal blandt andet ske gennem workshops, paneldebatter og borgermøder. Blandt andet er der planlagt et borgermøde i Dome of Visions den 21. august.

- Vi kommer til at diskutere tillægget i flere forskellige fora, så vi får så mange og så relevante input som muligt. Vi skal diskutere kravene med byens udviklere for at forberede dem på, hvad der kræves, hvis man vil bygge i området. Samtidig skal vi sikre en engagerende debat med byens borgere, græsrodsorganisationer, fællesråd og politikere. Det er målet, at tillægget til højhuspolitikken skal være med til at sikre højhuse, som føjer nye kvaliteter til byen, og det skal høringsfasen selvfølgelig afspejle, siger Kristian Würtz.

FAKTA

Tillægget til højhuspolitikken dækker et område, der strækker sig fra Bruuns Galleri og Banegården i vest til havnen i øst og fra Dokk1 i nord til slagteriet i syd. (se kort)

Der stilles nye krav til følgende:

  • Stueetager og stueplaner skal være aktive, åbne og tilgængelige for byens borgere. Der skal som udgangspunkt sikres offentlig adgang de udvalgte steder og funktionerne indendørs bør spille sammen med byrummet udenfor.
  • Nyt byggeri skal mod gader og byrum etableres uden lukkede facader, der kan virke som bagsider. Byggeriets facader skal fremstå indbydende og åbne.
  • Byggeriets udformning og størrelse må ikke give anledning til mikroklimagener som vind- og skyggegener på tilstødende byrum og gader.
  • Der skal redegøres for, hvorledes byggeriet forholder sig til områdets karakter, egenart og øvrige højhuse, og hvordan det understøtter et interessant og unikt arkitektonisk udtryk for området som helhed og for byggeriet konkret.
  • Facader skal etableres med reliefvirkning og i holdbare materialer, der opnår patina over tid. Reflekterende materialer bør undgås.
  • Krav om offentlig adgang til udvalgte tagetager og tagterrasser kan forekomme.
  • Tekniske anlæg på byggeriets tage skal integreres i bebyggelsen, så anlæggene ikke er synlige fra områdets øvrige bygninger. Der henvises i øvrigt til kommuneplanens generelle rammebestemmelser.

 Derudover skal der ved højhusbyggeri arbejdes for: 

  • At bylivet i gadeplan sikres, før der tages stilling til bygningernes udformning. Vi skal tænke byliv før byrum og byrum før bygninger. Byrummene, uderummene og stueetagerne skal danne en optimal ramme for det levende byliv og områdets samlede liveability.
  • At bidrage til at højne kvaliteten af de grønne og blå elementer i området.
  • Sikkert samspil med virksomhederne på havnen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078