Danmark får sin første klimavej med indbygget rensningsanlæg
Med en strækning i fuld skala på Bredagervej i Tårnby skal udviklingsprojektet ”AkvaVejen” nu stå sin test, når den indvies på torsdag.
Det er NCC og Teknologisk Institut, der står bag udviklingen af AkvaVejen, som er en ny generation af klimaveje med integrerede rensningsanlæg.
Ifølge teamleder Thomas Pilegaard Madsen fra Teknologisk Institut har løsningen potentialet til at blive en stor samfundsmæssig gevinst
- Én af de helt store fordele ved AkvaVejen er, at den er fuldstændigt koblet af kloakken og derfor ikke blander regnvand sammen med spildevand. Og så er den modulopbygget samt fuldstændig uafhængig af både placering og kapacitet i de eksisterende kloakledninger, og det gør den til en yderst fleksibel løsning, siger han i en pressemeddelelse.
Renser vandet til genanvendelse
AkvaVejen er baseret på NCC’s permeable asfaltkonstruktion PermaVej, som er en åben asfalt, hvor regnvandet kan trænge igennem. Den sikrer, at vandet hurtigt forsvinder fra kørebane og p-arealer og dernæst magasineres i vejens bærelag.
Når vandet fra vejen siver ned gennem vejoverfladen og videre ned i hulrummene i bærelaget, ledes det bort gennem drænrør. Herfra føres vandet videre til et særligt nyudviklet filtreringssystem, hvor det renses for miljøfremmede stoffer via forskellige typer af filtermedier. Det rensede vand kan herefter genanvendes til rekreative formål eller nedsives på lokaliteten.
- Vi glæder os til at indvie Danmarks første AkvaVej og til at se det samlede koncept blive anvendt i praksis. På den måde opnår vi vigtige erfaringer om, hvordan vi lokalt kan håndtere ekstreme mængder nedbør og undgå overbelastning af kloaknettet. Det kan mange boligområder i Danmark fremover få gavn af i en tid med hyppigere kraftig regn og skybrud, siger salgschef Michael Brask fra NCC Industry.
Den nye AkvaVej bliver indviet på torsdag den 22. juni kl. 15-17 på Bredagervej i Tårnby. Indvielsen er et åbent arrangement, som først bliver markeret med en åbningstale af Jan Jakobsen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Tårnby. Dernæst byder arrangementet på indlæg om projektet, fremvisning af anlægget og mulighed for at se vandet forsvinde ned i asfalten. Udviklingen af konceptet for AkvaVejen startede i 2015. Projektet finansieres af Klimatilpasningspartnerskabet, som består af Markedsmodningsfonden, Tårnby Kommune, Tårnby Forsyning, Københavns Kommune og HOFOR. |