TUN: Giv borgerne et byggefradrag
TUN har ikke meget tilovers for Folketingets forslag til bekæmpelse af sort arbejde. Hos mange håndværksmestre ser man dog gerne, at køb af sort arbejde kriminaliseres.
Dette til forskel fra i dag, hvor det kun er den sortarbejdende håndværker, der udfører en kriminel handling.
Forslaget møder dog ingen forståelse i trælasthandlerunionen, TUN, hvor adm. direktør Palle Thomsen mener, at løsningen skal findes et helt andet sted:
- I stedet for at politikerne koncentrerer sig om at opsætte store bureaukratiske systemer, advokerer for dyneløfteri og forsøger at besværliggøre hverdagen for den almindelige borger, vil det være oplagt at se på hvorfor der arbejdes sort for 50 mia. kr. om året i Danmark. Samt ikke mindst hvorledes man kan komme dette til livs gennem en aktiv incitamentsstruktur, siger han.
TUN foreslår i stedet, at borgerne får et fradrag på halvdelen af op til 100.000 kroner om året til håndværkerlønninger:
- Hvorfor kriminalisere danskerne, når man i stedet kan skabe vækst i samfundet ved simpelthen at motivere dem, spørger Palle Thomsen.
Håndværksmestre trætte af sorte kunder
Blandt landets håndværksmestre er holdningen dog tilsyneladende en anden.
Ifølge en ny undersøgelse fra Håndværksrådet mener 53 % af 250 adspurgte håndværksmestre i Håndværksrådets medlemskreds, at købere af sort arbejde skal kunne risikere bødestraf, betinget fængsel eller ubetinget fængsel.
60 % peger på bøder som den rette straf til sorte kunder, 21 % peger på bøder i kombination med ubetinget fængsel, mens 13 % mener, at sorte kunder i visse tilfælde bør straffes med ubetinget fængsel.
Kun 22 % mener, at det fortsat skal være straffrit at købe sort arbejde:
- Mange håndværksmestre er rigtig trætte af at se, at man på den ene side taler meget om, at sort arbejde skader samfundet, men på den anden side ikke vil tage fat om ondets rod, nemlig efterspørgslen efter sort arbejde. Den sorte kunde er ikke et hak bedre end den sorte håndværker, så der er behov for at sende et klart signal om, at køb af sort arbejde ikke accepteres, siger Håndværksrådets cheføkonom, Jacob Thiel, i en kommentar til tallene.