23948sdkhjf

Danske Adept med på vinderteam i Sverige

Sammen med japanske Sou Fujimoto, Topotek1, Rambøll samt Bosch & Fjord har tegnestuen Adept vundet konkurrencen om et 3.000 m² stort bibliotek ved Dalarna Universitetscampus.
Vinderprojektet hedder ”Dalarna Mediearena” og er et multifunktionelt oplevelses- og videnscenter – rettet mod såvel studerende og undervisere som lokalsamfundet.

Projektet består af en 3.000 m² stor bygning med tilhørende plads, og det kommende byggeri bliver en del af Dalarna Universitetscampus.

Organiseres som en ’videnspiral’
Ambitionen med Dalarna Mediearena er at matche en ny bibliotekskultur og iscenesætte et væld af muligheder for oplevelser og inspiration. Biblioteket og pladsen ved Högskolan Dalarna skal være ’det tredje rum’ i byen og udgøre et dynamisk mødested med aktiviteter for studerende, arbejdende og besøgende.

Bygningen organiseres som en ’videnspiral’ forstået på den måde, at det naturlige terræn udnyttes og videreføres som en rampe op gennem bygningens spiralformede rum.

Målet med denne organisering er at skabe et varieret studiemiljø, hvor de studerende både kan tage del i bibliotekets pulserende studieliv og trække sig tilbage i nicher af forskellig karakter. Variationen af lydniveauer og rummenes aktiviteter skal samtidig skabe et alsidigt, oplevelsesrigt bibliotek.

Bygningen får sin helt egen rumlige identitet, hvor biblioteks- og multimediefunktioner forenes og skaber synergi med det eksisterende universitet. Med sin træfacade integreres bygningen i omgivelserne og afspejler den lokale tradition for at arbejde med træ som materiale.

Fra parkeringsplads til aktivitetsrum
I tilknytning til biblioteket ligger Dalarna Medie Plads. Sammen udgør bygning og plads et nyt vartegn for Högskolan Dalarna. Gennem en simpel reorganisering omdannes den eksisterende bilparkering til en ny flade med ’øer’ af aktiviteter.

Pladsen bliver både en blanding af rekreative funktioner og inventar samt et ankomst- og opholdsrum for brugerne af universitetet, biblioteket og besøgende i området.

Dynamo for området
Projektet skal medvirke til at tiltrække Falus lokalsamfund og dermed forankre biblioteket i nærmiljøet. Desuden lægges der stor vægt på at regionale og internationale samarbejder med andre undervisnings- og forskningsinstitutioner styrkes.

Dalarna Mediearena vil med sine offentlige funktioner og aktiviteter blive en dynamo i området og attraktion for både lokalbefolkning og erhvervsliv. Aktiviteter i caféen, udstillinger, foredrag, efteruddannelse m.m. vil give grobund for international udveksling og tværfagligt samarbejde.

Adept og Sou Fujimoto Architects har i øvrigt tidligere samarbejdet på den internationale konkurrence omkring det Deichmanske Bilbiotek i Oslo, Norge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156