23948sdkhjf

3XN vinder arkitektkonkurrence om nyt vartegn

Det danske arkitektfirma skal tegne et 14 etager højt byggeri på 13.000 m² i Vällingby Parkstad i Stockholm.
Vällingby blev etableret i 1950’erne som Sveriges første ABC-by; dvs. en selvstændig bebyggelse som rummer arbejdspladser, boliger og fritidsliv.

Med sit vinderforslag har 3XN formået at forny idéen om, hvordan de tre funktioner kan forenes og dermed direkte bidrage til at skabe en levende bydel. Højhuset repræsenterer med andre ord ’ABC 2.0’:

- Vi har lagt vægt på at skabe en organisk kontrast til de traditionelle ABC-bygninger, der er mere kantede. Bygningen giver den nye Vällingby Parkstad et mere menneskeligt ansigt med vægt på de bløde værdier – og er samtidig et genkendeligt vartegn for området, forklarer Jan Ammundsen, partner og konkurrencechef hos 3XN.

Bygningens buede form åbner den op mod omgivelserne og signalerer, at den favner området. De bølgende altaner giver den syd-vestvendte facade bevægelse, mens bygningen mod nord er glat og enkel. Udformningen minimerer samtidig bygningens skygge og sikrer dermed et godt udemiljø i området.

Ved bygningens fod skabes et tæt byrum med henblik på at generere aktivitet i øjenhøjde, mens aktive tage og blomstrende altaner bidrager til at trække fornemmelsen af parken langt op i bygningen.

Bygherre på projektet er Svea Fastigheter, og byggeriet ventes indledt i 2011. 3XN har vundet opgaven i en indbudt arkitektkonkurrence, som desuden havde deltagelse af BIG, Wingårdhs samt Tham & Videgård

Om ABC-Byerne
ABC står for Arbejde, Bolig og Centrum. Begrebet opstod i 1950’erne, hvor man i Sverige besluttede at etablere mindre satellitter udenfor bymidterne.

Ambitionen var, at ABC-byerne skulle være selvstændige moderne samfund, der rummede både arbejdsrelaterede funktioner, boliger og fritidsliv. Vällingby er en af de mest kendte ABC-byer.

Læs mere om udviklingen af Vällingby Parkstad på www.vallingbyparkstad.se
Læs mere om: 3XN
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11