23948sdkhjf

SBi sætter indeklimaet på dagsordenen

Perspektiverne i et bedre indeklima er enorme, og derfor har Statens Byggeforskningsinstitut samlet en håndfuld af feltets eksperter til et temaarrangement for byggebranchen.
Der er et kæmpe potentiale for at øge både sundhed og produktivitet gennem investeringer i et bedre indeklima. Mange bygninger kan give markant bedre indeklimaforhold, hvis man investerer lidt i godt lys, god luftkvalitet, passende temperatur og gode lydforhold.

Det kan betale sig, for når indeklimaet er i orden, så øges vores trivsel, vores indlæringsevne forbedres, og vi bliver mere produktive.
På temadagen ’Lys og luft’ den 10. juni lægger Aalborg Universitet i samarbejde med foreningen Danvak op til debat om, hvordan vi kan udnytte potentialet i et bedre indeklima i vores boliger, skoler og andre institutioner og på vores arbejdspladser.

Mange offentlige og private initiativer
- Perspektiverne i et bedre indeklima er enorme, når man tænker på, at vi tilbringer 80-90 % af tiden inden døre, hvor indeklimaet er afgørende for vores velbefindende og produktivitet, siger Lars Gunnarsen, der er seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet.

På temadagen vil han give et overblik over de aktuelle udfordringer, der er på indeklimaområdet.
Det store behov for bedre indeklima er da også grunden til, at der i øjeblikket igangsættes en række ambitiøse, offentlige og private initiativer på indeklimaområdet.

Bl.a. ventes det, at det kommende Bygningsreglement 2010 rummer flere nye bestemmelser, som sigter mod at forbedre indeklimaet. Direktør i Erhvers- og Byggestyrelsen Finn Lauritzen vil på temadagen orientere om myndighedernes tiltag.

Barbara Kolarik, der er forsker på SBi, følger op med et generelt indlæg om kemisk forurening af indeklimaet, og hvordan man kommer det til livs. Fx er man begyndt at fjerne fugematerialer med PCB i vinduer og vægge i boliger og institutioner, så giftige afgasninger ikke længere udgør en forureningskilde.

I Farum Midtpunkt nord for København er KAB således begyndt på en PCB-sanering i 300 lejligheder. Det vil teknisk chef i KAB Torben Trampe orientere om på temadagen.

Godt med lys og luft behøver ikke at belaste energiforbruget
Et godt indeklima hænger sammen med et højt luftskifte, men hvordan hænger det sammen med det samtidige krav om lavt energiforbrug? Dette umiddelbare dilemma giver lektor Tine Steen Larsen fra Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet et bud på i sit indlæg.

Hun vil komme ind på hybrid ventilation, hvor man tager det bedste af de to ventilationstyper, naturlig ventilation og mekanisk ventilation, og hun vil orientere om behovsstyret ventilation, hvor ventilationsstyrken afgøres af rummets aktuelle person- og aktivitetsbelastning.

Lys er endnu en facet af indeklimaet. Vi er et lyshungrende folkefærd, så vi vil gerne have så meget som muligt af det ind i vores huse.

Seniorforsker på SBi Kjeld Johnsen vil i sit oplæg om potentialer i dagslys og kunstlys som kvaliteter ved indeklimaet vise, hvordan man ved en bevidst håndtering af dagslyset i projekteringen af nye bygninger kan opnå et bedre lysmiljø med høj udnyttelse af dagslyset og samtidig spare på elforbruget til belysning.

Lys og luft har været omdrejningspunktet i den moderne arkitektur siden vi for et halvt hundrede år siden flyttede fra byernes mørke baggårdshuse til provinsens lyse etageboliger og parcelhuse. Professor Claus Bech-Danielsen fra SBi indleder temadagen med et indblik i den moderne arkitekturs intentioner om bedre indeklima.

Det er gratis at deltage i temadagen, som finder sted kl. 13.00 til 16.30 i Ingeniørforeningens Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33 i København.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078