23948sdkhjf

Millionstøtte til udvikling af miljøvenlig cement

Med 15 mio. kroner i støtte fra Højteknologifonden iværksættes nu et projekt, der skal styrke danske kompetencer inden for cementteknologi.
Bag projektet står FLSmidth og Aalborg Portland samt universiteterne i Aalborg og Århus. Målet er at udvikle procesteknologi til fremstilling af miljøvenlig cement af høj kvalitet.

Stort potentiale for miljøforbedringer
Forbruget af cement er i stadig vækst på verdensplan og forventes inden 2050 at være fordoblet. Især den kraftige udbygning af infrastruktur, boliger og industri i fx. Kina og Indien driver den øgede efterspørgsel.

Cementproduktion udleder store mængder CO2 og står samlet for ca. 5 % af den menneskeskabte udledning. Der er derfor et stort potentiale i at udvikle nye typer af cement, der kan produceres med lavere CO2-udledning uden dermed at reducere kvalitet og holdbarhed.

- Vi har i flere år arbejdet fokuseret på at opbygge kompetencer til at modellere og optimere energiprocesser. Det er i projekter som dette, at disse kompetencer kan afprøves og vise deres anvendelighed i forhold til fremtidens klima- og ressourcemæssige udfordringer, siger Lars Rosendahl fra Aalborg Universitet (AAU).

Budget på 30 millioner
Lars Rosendahl kommer fra AAU’s Institut for Energiteknik, der bidrager til projektet med sin ekspertise inden for modelbeskrivelser af procesanlæg. Universitetskollegerne i Århus er repræsenteret ved iNANO, som har ekspertise inden for termodynamik og undersøgelser på nanoskala af cement.

FLSmidth deltager i projektet qua sin position som verdens førende leverandør af procesanlæg til cementindustrien, mens cementproducenten Aalborg Portland skal afprøve de nye cementtyper.

Projektet fokuserer på at udvikle nye typer reaktive supplerende cementmaterialer (SCM) og den nødvendige procesteknologi for at kunne fremstille og anvende disse i stor skala. Procesteknologien udvikles til salg på det globale marked og vil tage udgangspunkt i fremstillingen af SCM-materialer baseret på lokalt tilgængelige råmaterialer.

Projektet skal løbe i fire år og har et samlet budget på 30 mio. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.206