23948sdkhjf

Cowi med i nyt koncept til hospitalsbyggeri

Norges topmoderne hospitaler baserer deres succes på brugerinvolvering og den nyeste teknologi.
Når et knapt 90.000 m2 stort nybygget norsk Østfoldsygehus i løbet af de kommende år vokser frem, er løsningerne skræddersyet til de fremtidige brugeres behov.

Ikke mindre end fire serier af brugermøder med ansatte skal sikre, at det nye hospital får patienten i centrum og bedre forhold for de ansatte.

- Vi sætter altid tid af til, at de fremtidige brugergrupper kan gå planerne igennem, og at vi har mulighed for at tilpasse dem. Vi mener, at der sidder en kompetence blandt fx de ansatte, som man skal trække på. Desuden skaber involveringen ejerskab, siger Alvin Wehn, koordinator for sundhedsområdet i Cowi Norge om arbejdsgangen i forbindelse hospitalsbyggeriet.

Hastig udvikling i måden at tænke og bygge hospitaler på
Det nye Østfoldsygehus, der, ud over et helt nyt hospital i Sarpsborg 70 km syd-øst for Oslo, også omfatter godt 20.000 m2 ombygning af Moss Sygehus, er blot det seneste i rækken af store hospitalsprojekter i Norge.

Milliardinvesteringer i sundhedssektoren har underbygget en hastig udvikling inden for måden, som der tænkes og bygges hospitaler på i Norge.

Cowi Norge har været involveret i størstedelen af de norske sygehusprojekter, bl.a. udbygningen af universitetshospitalet St. Olavs hospital i Trondheim. Med fokus på patientoplevelsen besluttede man her at bygge udvidelsen som 'patientcentre'.

Dermed skal hver patient møde færre mennesker, transporteres mindre rundt på hospitalet og kun behandles ét sted. Der blev kun bygget énsengsstuer i patientcentrene, da det var et klart ønske fra patienter og personale.

Ikke dyrere, men mere effektive
Imidlertid betyder det store patientfokus ikke nødvendigvis, at de moderne norske hospitaler er dyrere end ældre hospitaler, forklarer Alvin Wehn:

- Det er klart, at det er store investeringer, der er brug for, men med et mere rationelt sygehusvæsen kan man spare meget i form af driftsomkostninger. De nye sygehuse er funktionelt anderledes end ældre og bedre tilpasset dagens måde at drive hospital på, siger han.

- Antallet af liggedøgn er gået ned. Dagkirurgien er i fokus. Operationsstuer kan indrettes til at være multifunktionelle og dermed bruges optimalt. Logistikken i forhold til patienttransporter kan forbedres med fx mindre afstand mellem relaterede funktioner. Og man kan bygge med materialer, der er optimale for rengøring og vedligehold, siger Alvin Wehn.
Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141