23948sdkhjf

Norge vil bygge verdens højeste træhus

Kirkenes i det nordlige Norge bliver hjemsted for et nyt rekordbyggeri, hvis planerne om et træhus på 20 etager gennemføres.
Med limtræ som bærende konstruktion og dæk i massivtræ kan verdens højeste træhus meget vel blive en realitet i norske Kirkeness.

Reiulf Ramstad Arkitekter vandt i fjor arkitektkonkurrencen, og nu gennemfører Treteknisk, Sweco, Rambøll og Trefokus et mulighedsstudie af det 10.000 m² store projekt i 20 etager.

- Træ er stærkt, så rent konstruktionsmæssigt er der ingen problemer. Udfordringen er vægten. Træ vejer ikke mere end 1/5 af, hvad beton vejer. Derfor er vores hovedfokus at undersøge, hvordan byggeriet vil opføre sig, når det blæser, forklarer Rune Abrahamsen fra rådgivningsfirmaet Sweco til Teknisk Ukeblad.

Der er indtil videre testet for vindhastigheder op til 29 m/s, men inden før der kan gives grønt lys til byggeriet, er der behov for mere grundige forsøg, vurderer han. En anden ubekendt faktor er de brandtekniske forhold, hvilket Rambøll er i færd med at undersøge.

Planen er, at huset skal have en udvendig grundflade på 25x25 meter. De ydre bæresøjler kommer til at måle 70x70 cm og skal konstrueres af limtræ i gran eller fyr. Det forventes, at der vil gå 4.000 m³ træ til at bygge huset; heraf 2.170 m³ limtræsbjælker og 1.890 m³ til dæk i massivtræ.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094