Troldtekt advarer minister: Vi kommer til at mangle træ
Det bekymrer dele af træindustrien i Danmark, at plantning af løvtræ i en årrække har været opprioriteret, mens plantning af nåletræ ikke har været det i samme grad.
Derfor arrangerede HedeDanmark i går en rundtur for at påvirke miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, som blandt andet gik til Troldtekt i Troldhede i Vestjylland.
FAKTA: TROLDTEKT A/S: Troldtekt A/S er etableret i 1935 og producerer akustikløsninger til lofter og vægge med træ og cement som råstoffer. Troldtekt er Cradle to Cradle-certificeret på Sølv-niveau. Certificeringen er blandt andet opnået, fordi pladerne ikke indeholder skadelige stoffer og derfor kan vende tilbage til naturen som kompost. Træet, som anvendes i produktionen, er PEFC- eller FSC-certificeret, og Troldtekt bruger i dag udelukkende træ fra Jylland for at reducere transport og CO2-belastningen. |
Under en rundvisning hos producenten af akustikløsninger, ville direktør Peer Leth gerne dele sin bekymring og advare regeringen om, at der om 20 år kan mangle det nåletræ, som Troldtekt anvender.
Dansk nåletræ, som er certificeret efter standarderne PEFC og FSC.
Tilvæksten er negativ
Hvordan ved I, at I vil mangle træ om 20 år?
- Det ved vi fra fremskrivninger af udviklingen, hvis der ikke sker noget anderledes, og vi har det fra HedeDanmark, som passer skovene. De fortæller, at tilvæksten af nåletræ er negativ, siger Peer Leth til Wood Supply.
Med besøget håber han at kunne påvirke ministeren til igen at påvirke Naturstyrelsen, som er den faglige myndighed, der har stået for udviklingen i statsskovene.
- Vi vil gerne have styrelsen til at se mere nuanceret på det her. Der er interesseorganisationer, der har fokuseret meget på, at det er i løvskoven, at biodiversiteten findes. Men nåletræerne har været her i 200 år, og er altså forlængst blevet en del af dansk natur, siger Peer Leth.
- Og vores påstand, som HedeDanmark også fremfører, er, at biodiversiteten er lige så god i nåleskovene.
En god dialog
Peer Leth understreger, at Troldtekt helst køber bæredygtighedscertificeret rødgran ind fra både private skove og fra offentligt ejede skove i Danmark for at mindske transportafstand og dermed miljøbelastning.
Slipper dansk nåletræ op, kan det betyde, at certificeret nåletræ skal importeres fra den skandinaviske halvø, og det mener han, er uheldigt, fordi det er på bekostning af en bæredygtig tankegang.
Men efter ministerbesøget er han fortrøstningsfuld.
- Vi havde en god dialog. Han var meget engageret under sit besøg hos os. Jeg håber og tror på, at han vil tage tilbage til Christiansborg med en løsningsorienteret tilgang til træindustriens fremtidige udfordinger, siger Peer Leth.